Správná délka náhrdeníku

Délku náhrdelníku ovlivňuje tvar obličeje, krk i společenská příležitost

Při výběru řetízku či náhrdelníku se často zohledňuje především jeho design a materiál, ze kterého je vyroben. Víte ale, že podstatnou roli hraje i jeho délka? Ke každému typu výstřihu, tvaru obličeje či obvodu krku se hodí něco jiného. Výběrem nejvhodnější délky vás provedeme v tomto rádci.

S jakými délkami se nejčastěji setkáte

Mezi standardní délky řetízku či náhrdelníku, které pěkně sedí v dekoltu, patří:

  • 42 cm
  • 45 cm
  • 50 cm

Ženy, které preferují delší náhrdelníky končící v úrovni prsou, sahají po špercích s délkou 60 cm. Samozřejmě můžete narazit na tzv. chokery, tedy řetízky těsně obepínající krk s délkou 35 cm nebo na tzv. sautoiry, tedy náhrdelníky o délce 80 cm a více. Delší náhrdelníky se využívají pro vrstvení s dalšími šperky.

Zaostřeno na krk

Při výběru vhodné délky se zaměřte na svůj krk. Správně zvolená délka může vystihnout jeho přednosti, ale také skrýt nedostatky.

Krátké řetízky chokery by například měly být zhruba o 5 cm delší, než je váš obvod krku. Pokud je váš krk dlouhý a štíhlý, bude choker tou pravou ozdobou. Delší náhrdelníky s délkou 50 cm a více dokážou silnější a kratší krky opticky prodloužit. Dokážou zvýraznit klíční kosti a pozornost odvést od případných vrásek a drobných nedokonalostí na krku.

Dámy s širším krkem by měly sáhnout po minimalistickém provedení šperku než po masivních kouscích. Ideální jsou úzké řetízky ze stříbra nebo řetízkové náhrdelníky s drobným přívěskem.

Tvar obličeje a tělesné proporce

Ženy s oválným obličejem si obvykle mohou dovolit nosit jakoukoliv délku řetízku. Podlouhlému obličeji bude svědčit spíše kratší řetízek. Ke kulatým obličejům se například nehodí krátké chokery.

Nezapomeňte zohlednit to, kde vám bude řetízek končit, protože tím na partii automaticky upozorníte. Jestliže měříte okolo 160 cm, držte se délek do 50–60 cm. Ženy vyšší si mohou dovolit i kratší náhrdelníky. Naopak plnějším figurám nejvíce lichotí náhrdelníky s délkou 45–50 cm. Delší by se na krku nevzhledně prověšovaly a nepůsobily esteticky.

Kam v náhrdelníku vyrazíte

Nejuniverzálnější délkou, která se hodí snad pro jakoukoliv příležitost je 42 cm nebo 45 cm.

  • Kratší náhrdelníky – hodí se v situacích, kdy je oblast krku nebo klíčních kostí odhalená. Hodí se především k výstřihu do V, k oblečení se spadenými rukávy nebo k topům bez ramínek. Nenoste je k rolákům.
  • Delší náhrdelníky – délka mezi 50–60 cm je ideální pro formálnější outfity, ale je možné ji zkombinovat i s jednoduchým ležérním topem.

Se správně zvolenou délkou náhrdelníku budete neodolatelná za jakékoliv situace. Vyberte si ten svůj.