Co možná nevíte o firmě Swarovski

Swarovski: značka, která má ve šperkařství zvuk a nezaměnitelný lesk

Třpytivý svět Swarovski krystalů je dobře známý všem milovnicím šperků. Víte ale, čím vším si musel zakladatel projít, aby se dostal do povědomí veřejnosti a zároveň ze svých krystalů udělal zboží prvotřídní kvality? Vydejte se po Swarovského cestě, která vás provede jeho sklářskými začátky a skončí u luxusních šperků.

 

Seznamte se s Danielem Swarovským

Daniel Swarovski, zakladatel značky, se narodil roku 1862 v Jiřetíně pod Bukovou. Obec leží v okrese Jablonec nad Nisou, který je známý pro svoji sklářskou výrobu. Stejně jako většina obyvatel, i Daniel se rozhodl pro profesi spojenou s výrobou skla. Vyučil se uměleckým sklářem (pasířem) a svoji uměleckou dráhu začal v malé továrně svých rodičů.

V továrně nejprve vyráběli skleněné perly, ale později se zaměřili na ručně broušené sklo, které se u lidí těšilo velké oblibě. Používalo se především pro výrobu bižuterie a křišťálových lustrů. Vzhledem k časové náročnosti na výrobu, začal Daniel Swarovski přemýšlet nad tím, jak výrobu zlevnit a zrychlit.

 

Patent na stroj a zkušenosti v zahraničí

Po seznámení s Františkem Křižíkem a možnostmi, které nabízela elektrická energie, začal vyrábět stroj na broušení šatonů (skleněných krystalů). Přestože s výrobou začal v zahraničí, stroj dokončil v Čechách, kde si jej v roce 1892 nechal patentovat. S výrobou skleněných krystalů začal doma v rodinné firmě, ale kvůli velkému zájmu o produkty výrobu přesunul do rakouských Tyrol, konkrétně do města Wattnes. Věhlas Swarovského komponent se brzy rozšířil do celého světa. Mezi největší odběratele patří Velká Británie, USA a Německo. V současnosti je společnost nadnárodním holdingem, který zaměstnává 25 000 lidí ve 40 zemích světa včetně České republiky.

Křišťálového lesku Swarovského elementů si užívala například Marilyn Monroe, když 16. května 1962 zpívala pro amerického prezidenta, nebo Audrey Hepburn ve Snídani u Tiffanyho.

 

Výroba křišťálů opředená tajemstvím

Proč jsou Swarovského kameny tak výjimečné? Důvodem je především složení skla, se kterým výrobce pracuje. Recept na jeho výrobu je dodnes bedlivě střeženým tajemstvím, ale ví se, že obsahuje 32 % oxidu olovnatého. Díky němu jsou krystaly maximálně čiré a disponují dokonalými optickými vlastnostmi.

Kromě složení skla se na dechberoucím vzhledu podepisuje také exkluzivní povrchová úprava, na které Swarovski spolupracoval s věhlasným Christianem Diorem. Z jejich spolupráce vzešly speciální chemické kovové nátěry, díky kterým dokáže křišťálové sklo lámat světlo ve spektru duhy. Mezi nejpopulárnější povrchovou úpravu patří Aurora Borealis, neboli AB, která sklu dodává duhový povrch již od roku 1956.

Kromě toho Swarovski své kameny upravuje nátěrem Xilion, kterým dosahuje lesku Roses (zejména u kamenů s plochými zády) a Šatony (kosočtvercový řez). Kromě toho jsou k dostání také šperky se saténovým efektem, který zvyšuje hloubku barev, a matným efektem, který jednotvárnému prvku dodá barvu. Díky unikátním povrchovým úpravám se šperky s krystaly od značky Swarovski třpytí a lesknou i při zhoršených podmínkách viditelnosti.