Přehled materiálů pro výrobu snubních prstenů

Přehled tradičních a méně tradičních materiálů pro výrobu snubních prstenů

Každý prsten odráží osobnost majitele. Výrobní materiál, ale také zpracování dává jasnou zprávu o tom, kdo prsten nosí. Mezi tradiční výrobní materiály snubních a zásnubních prstenů samozřejmě patří zlato, ale věděli jste, že můžete upřednostnit třeba platinu nebo chirurgickou ocel? Zjistěte o těchto drahých kovech více.

Zlato: tradice s dlouhou historií

Zlato evidentně patří mezi stálici drahých kovů, ze kterých se prsteny pro jedinečné příležitosti vyrábějí. Vsadit můžete na zlato žluté, bílé i růžové. Jeho největší přednost tkví především v mimořádné odolnosti a dlouhotrvajícím lesku.

  • Žluté zlato – jedná se o slitinu ryzího zlata, stříbra a mědi. Považuje se za tradiční a milují ho všechny ženy, které vyznávají klasický styl.
  • Bílé zlato – tvoří jej slitina zlata a nejčastěji niklu nebo palladia, zinku a stříbra, které se ve finále upravují rhodiem. Úprava rhodiem odlišuje bílé zlato od stříbra, protože mu dodává mnohem větší lesk. Je pravdou, že se tato vrstva může mechanicky setřít, ale není problém ji kdykoliv na prsten znovu nanést.
  • Růžové zlato – vzniká ze slitiny, do které se přidává měď. Teplá barva růžového zlata dá skvěle vyniknout vsazeným kamenům. Růžové zlato ve variantě vysokého lesku skvěle padne i mužům. Snoubenci často sahají po růžovém zlatě v kombinaci se zlatem žlutým.

Platina: luxusní zboží s vysokou mechanickou odolností

Jestliže hledáte něco exkluzivního a nevadí vám si připlatit, zvolte prsteny z platiny. Platina vychází po chemické, vizuální i mechanické stránce ze všech slitin drahých kovů nejlépe. Málokdo ví, že je platina mnohem luxusnější než zlato, a právě proto se pro zásnuby či svatební den hodí nejlépe. Mezi další přednosti platiny patří také její složení, které ve většině případů nevyvolává alergické reakce.

Chirurgická ocel: netradiční materiál vhodný i pro alergiky

Jestliže máte k nákupu snubního či zásnubního prstenu omezené finanční prostředky, můžete sáhnout po chirurgické oceli, která působí velmi elegantně, a navíc je hypoalergenní. Mezi její přednosti patří vysoká pevnost a především barevná stálost, takže se nemusíte obávat, že by se na povrchu šperku po čase objevily skvrny nebo flíčky. Chirurgická ocel není na rozdíl od ostatních kovů tolik lesklá a nedá se dodatečně upravit.

Stříbro: finančně dostupný drahý kov

Stejně jako chirurgická ocel i stříbro patří k levnějším materiálům. I ono však skvěle vypadá a na první pohled jej jen těžko rozeznáte od bílého zlata. V klenotnictví se pro výrobu šperků používá slitina stříbra s mědí nebo palladiem, což mu propůjčuje mnohem větší pevnost i mechanickou odolnost. Je však nutné počítat s tím, tvrdost stříbrné slitiny rozhodně není na stejné úrovni jako u slitiny zlata.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv kov, pamatujte, že nejdůležitější je vkus vaší partnerky, ale také význam, které s sebou prstýnky nesou.