Říční versus mořské perly

Víte, jaký je rozdíl mezi mořskou a říční perlou a proč jsou nejdostupnější perly kultivované?

Perly patří mezi netradiční přírodní klenoty, které jsou známy již po tisíce let. Jako jediné jsou vyrobeny živým organismem. Tomu ostatně odpovídá i jejich cena. Zjistěte, co předchází vzniku perly a s kolika typy se můžete na trhu setkat. Díky tomu si budete moci ke svému outfitu vybrat skutečný šperkařský skvost.

Co je to perla?

Perla je formou uhličitanu vápenatého. Jedná se o aragonit s malým obsahem bílkoviny. A právě to je důvod, proč mají perly hladký a lesklý povrch. Na Mohsově stupnici tvrdosti odpovídají hodnotám 2,5–4,5. Jedná se tedy o poměrně měkký materiál, který se může tvrdým předmětem snadno poškodit. Perly jsou velmi citlivé na kyseliny a zásadité roztoky, které leptají jejich povrch. To většinou bývá příčinou ztráty lesku a odlupování perleťové vrstvy.

Zrození přírodní perly

To, jak perly vznikají, bylo dlouhou dobu opředeno nejrůznějšími pověrami a legendami. Například v Indii se věřilo, že perla vznikla z krůpěje ranní rosy, která spadla na zem a zachytila ji škeble. Číňané si vznik perel spojovali se slinami bojujících draků, které padaly na zem v podobě deště. Na Srí Lance se věřilo, že po vyhnání z ráje ronila Eva perly bílé a Adam černé.

Až v 18. století se přišlo na to, jak perly vlastně vznikají. Do lastury živočicha se dostane cizorodé tělísko, většinou zrnko písku, které živočich obalí vlastní perletí, což je způsob obrany, kterým se proti cizímu činiteli brání.

Sladkovodní perly vznikají v útrobách perlorodky říční (což je dnes vzhledem k silně znečištěným vodám ohrožený druh) nebo ve velevrubách. Mořské perly jsou produktem tichomořské perlotvorky mořské. Zploštělé perly produkují ušně rodu Haliotos a perličky růžové mají na svědomí lastury křídlatců.

Kultivované perly z farem

Vzhledem k tomu, že perly jsou velmi vzácné a poptávka po nich vysoká, hledal se způsob, jak perly vyrábět ve větším množství. Jako prvnímu se to podařilo Japonci Mikimoto, který do lastury vložil kus perleťové kuličky, ze které vznikla první kultivovaná perla. V současné době existují farmy, ve kterých se perly tímto způsobem vyrábějí. Do lastur se vkládají jádra, která se obalují perletí.

Typy perel

Přírodní perly jsou raritou a jejich cena dosahuje astronomických hodnot. Většinou se na trhu setkáte s perlami kultivovanými, které mohou být mořské a sladkovodní.

Sladkovodní jsou zpravidla levnější, protože v lastuře jich může vzniknout až 20. Mají bílou barvu a slabší lesk. Naproti tomu mořský živočich dokáže vyprodukovat maximálně dvě perly, které mohou být podle typu bílé, ale i tmavě zelené až černé nebo medových odstínů.

Perla je unikátním klenotem, kterým se zdobí prsteny, náušnice i náhrdelníky. Skvěle se kombinuje s jakoukoliv barvou zlata a nádherně působí ve spojení s čirým kamenem.