Zapínání náušnic

Náušnice vybírejte nejen podle designu, ale také podle zapínání

Při nákupu náušnic se samozřejmě můžete rozplývat nad jejich krásou, ale neměli byste zapomenout také na praktičnost. A tím nemyslíme jen celkovou velikost šperku, ale také jeho zapínání. Typů zapínání je hned několik. Vyberte si takové, které bude bezpečné a zároveň se vám s ním bude dobře pracovat.

 

Dámský patent neboli klapka

Jedná se o velmi populární a běžné zapínání. Tvoří jej háček, který se zespodu zavře klapkou. Tím se zajistí, že se náušnice z ušní dírky nevyvlékne. Tento typ je bezpečný a pro manipulaci rychlý a pohodlný. Najdete jej jak na visacích, tak na krátkých náušnicích.

klapka

 

Ruský patent

Nazývaný též jako francouzské zapínání. Tvar zapínání nezasahuje do šperku, protože je skryto za zadní stranou ucha. U šperkařů se tento typ těší velké oblibě. Náušnice vypadají skutečně decentně a elegantně. Tyčinka je opatřena jisticím závěrem a vede kolmo k náušnici. Protáhne se ušní dírkou a zezadu zaklapne do otvoru v klapce.

ruský patent

 

Klenotnická klipsa

Zapínání, které nepatří mezi nejpoužívanější. Hodí se především pro těžší náušnice. Funguje tak, že se dřík provlékne ušní dírkou a následně se zajistí klapkou. Zapínání je sice jednoduché a pohodlné, ale někoho může v uchu tlačit. Nicméně patří mezi velmi bezpečné, takže se nemusíte bát, že svůj šperk ztratíte. Před spaním se náušnice s tímto typem zapínání doporučují z ucha vyndat a uložit do krabičky.

klips

 

Háček

Vyrábí se z různých materiálů, takže jej najdete jak u šperků z drahých kovů, tak na bižuterii. Používá se především pro visací modely. Zajišťuje se zpravidla silikonovou koncovkou, která zabraňuje vyháknutí háčku. Zapínání je nevrženo tak, aby zatížilo ušní lalůček, díky čemuž nemá náušnice šanci samovolně vypadávat. Afroháček může být doplněn zajištěním.

háček

 

Šroubkové zapínání

Je známé také pod názvem balonkové a je podobné puzetovému. Od puzety se liší tím, že tyčinka vedoucí od náušnice je opatřena závitem. Tyčinka se protáhne dírkou a zajistí našroubováním balonku. Tento způsob zapínání je oblíbený především u dětských šperků do uší, které se příliš často nemění.

šroubek

 

Jednoduchá puzeta

Jak jsme již napsali u předchozího zapínání, puzeta je alternativou pro balonek. Tyčinka, které se říká dířka, nemá závit a z druhé strany ucha se kotví kovovou puzetou ve tvaru motýlka, silikonovým jištěním nebo jiným vhodným typem. Tento způsob se využívá u menších šperků. Oblibě se těší zejména proto, že se díky němu náušnice snadno nasazují i sundávají. Na druhou stranu není toto zapínání tak bezpečné jako zapínání balonkové. Někoho mohou náušnice s tímto zapínáním tlačit.

puzeta

 

Dětská bizura

Jak již název napovídá, zapínání se používá především u náušnic miminek a malých slečen. Od ostatních zapínání se liší tím, že je přiznané a vepředu. Šperk se tedy nasazuje zezadu a malý háček se bezpečně zaklapne do očka, které se nachází na přední straně náušničky. Nemusíte se tedy obávat, že by se uvolnila a ztratila. Zapínání je možné nechat zamknout, jelikož v tomto věku se náušnice zpravidla nemění.

brizura

 

Kroužek

Zapínání je také známé pod pojmem kreole. Používá se především u menších náušnic ve tvaru kroužku. Spočívá v tom, že se kroužek ohne v kloubu a následně zacvakne do protější části náušnice. Kreole patří mezi nejspolehlivější zapínání náušnic.

kroužek

 

Klips

Klipsové zapínání může být dvojího druhu. Buď pro ženy s nepropíchnutýma ušima, kdy se náušnice k uchu připevní zacvaknutím, nebo pro ženy s ušima propíchnutýma. Ve druhém případě se zapínání skládá z dříku, který se provlékne ušní dírkou a klipsového jištění, které se zacvakne na zadní stranu ucha.

klips