Jak pečovat o stříbrné šperky

Metody čištění stříbra, které prověřil sám čas

Obdivujete kamarádčin stříbrný šperk a divíte se, že ten váš, který již nosíte nějaký pátek, není zdaleka tak blyštivý a krásný? Stříbro časem černá. Je to běžný proces, který způsobuje oxidace. Jak se zčernání úspěšně zbavit?

Proč stříbro černá

Zčernání tvoří tenká zkorodovaná vrstvička stříbra, která se projevuje tmavým povlakem klenotu. Dochází k němu především vlivem prostředí. Pokud byste nechali svůj šperk ležet na suchém a čistém místě, bude dlouhou dobu vypadat jako nový, ale většina žen si svůj šperk chce užít a ne se na něj dívat v prosklené šperkovnici.

K oxidaci dochází především kvůli kontaktu stříbra a potu. Svůj podíl však také hraje pH pokožky, proto je možné, že na někom stříbro černá rychleji a intenzivněji. Dalším faktorem je i síra obsažená v atmosféře nebo chlór, který slouží jako dezinfekční prostředek.

Pokud nebudete stříbrný šperk delší chvíli nosit, uložte jej na suché a tmavé místo. Vložte jej do flanelového nebo hedvábného pytlíčku a schovejte do krabičky. Existují i pytlíčky napuštěné látkami zpomalujícími proces oxidace.

Povolejte do boje ocet a jedlou sodu

Se zčernáním si dobře poradí ocet a jedlá soda. Ingredience, které má doma snad každý. V misce nebo hrnku smíchejte ½ šálku bílého octa a 2 polévkové lžíce jedlé sody. Stříbro do roztoku vložte na 2–3 hodiny, poté vytáhněte a omyjte studenou vodou. Pro sušení vyberte měkkou utěrku.

Zubní pasta nejen proti kazu, ale i černání

Se zubní pastou si nemusíte jen čistit zuby. Je účinná i v boji proti oxidaci stříbra. Pasta by neměla mít bělicí účinek a neměla by obsahovat abrazivní látky. Vhodnou pastu naneste na měkký hadřík a začněte s čištěním. Dbejte na to, abyste plochu klenotu vždy čistili čistou částí hadříku. Jakmile vyčistíte celý povrch, šperk opláchněte teplotou vodou a osušte utěrkou.

Kromě hadříku je možné pro čištění použít i zubní kartáček, který by však měl být měkký, aby nepoškrábal povrch.

Roztok z alobalu a jedlé sody

Své kuchařské dovednosti nyní povýšíte na vyšší level. Vařit totiž budete alobal a jedlou sodu. Nic k snědku to sice nebude, ale stříbro tím vyčistíte jedna radost.

Litr nebo jiné potřebné množství vody zahřejte na 80–90 °C a rozpusťte v něm 1 polévkovou lžíci jedlé sody. Do horké lázně vložte alobal a na něj prsteny, řetízky nebo jiné stříbrné doplňky. Šperky na alobalu pravidelně otáčejte a kontrolujte, aby k čištění docházelo ze všech stran. Jakmile je stříbro vyčištěné, vyndejte jej z lázně a utřete do měkkého hadříku.

Čištění stříbra s kamínky

Pro odstranění začernání se používá celá řada látek, mezi které patří kromě výše popsaných třeba i pivo nebo citron. Pokud se však chystáte čistit stříbrné šperky s kamínky, vyhněte se zásaditým látkám, mezi které patří zmiňované pivo, citron nebo ocet a sůl.

Užívejte si krásu svých stříbrných šperků bez starostí z oxidace.