Stylové psí obojky pro chlupaté miláčky

Vyberte svému chlupáči designový a pohodlný obojek. Poradíme, jak na to

Obojek patří do základní výbavy každého psa. Jak ale vybrat ten správný? Důležitou roli hraje nejen výrobní materiál, ale také jeho tloušťka. Zapomenout nesmíte ani na design, který podtrhne charakter vašeho mazlíka.

Obojek má celou řadu funkcí

Mezi nejdůležitější poslání rozhodně patří ovládání a kontrola vašeho hafana. Ale věděli jste, že obojek je pro vašeho psa i ochranou? Pokud je dostatečně pevný, může skvěle posloužit jako ochrana krku před útokem jiného psa nebo zvířete.

Kromě toho můžete na obojek umístit také psí známku s identifikačními údaji a další doplňky, které informují o vakcinaci proti vzteklině nebo jsou opatřeny adresou či kontaktními údaji na majitele v případě, že se pejsek zaběhne. Na obojek můžete umístit také přívěsek nebo světýlko.

Velikost ovlivňuje pohodlí

Při výběru vhodného obojku je důležitá především jeho velikost. Jak ji správně změřit?

  • Velikost určíte podle obvodu krku psa.
  • Krk měřte v nejširším místě od úrovně kohoutku za pomoci krejčovského metru.
  • Metr příliš neutahujte, ponechte si malou rezervu.
  • Důležité je, aby pes mohl za každých okolností volně dýchat.

Neméně důležitá je šířka obojku.

  • Do 2,5 cm pro malá plemena s obvodem krku do 30 cm.
  • Od 2,5 cm do 3,5 cm pro psy s obvodem krku do 40 cm.
  • Šířka 4 cm pro psy s obvodem krku do 60 cm.
  • Od 4,5 cm do 7 cm pro psy s obvodem krku nad 60 cm.
  • 4 cm a více pro plemena s dlouhým krkem a ty, které mají mohutnější hlavu než krk (chrti, foxteriéři).

Výrobní materiály se podepisují na životnosti i designu

Pro výrobu se nejčastěji používají 3 základní materiály.

  1. Textil – předností textilních obojků je nízká hmotnost, bohatá nabídka barevných a vzorovaných provedení a nízká pořizovací cena. Nevýhodou krátká životnost nejen materiálu obojku, ale také spony, pokud není vyrobena z kovu.
  2. Kov – nejčastěji se setkáte s řetízkovými obojky, které jsou vhodné pro krátkosrstá plemena. Nevýhodou je, že se na nich pes kvůli úzké šířce již při menším zatáhnutí škrtí. Počítejte s vyšší hmotností výrobku. Životnost je ovlivněna kvalitou kovu.
  3. Kůže – kožené obojky patří mezi nejoblíbenější především kvůli vysoké pevnosti a dlouhé životnosti. Musíte sice počítat s vyšší investicí, která se vám ovšem díky dlouhé životnosti několikrát vrátí.

Zejména z kůže se vyrábějí designové obojky, které spojují funkci s originalitou. U designových obojků můžete očekávat díky kvalitním materiálům maximální funkčnost s atraktivním a originálním vzhledem. Vyrábí se především pro menší plemena, mezi které patří jorkšírský teriér, čivava nebo jack russel teriér.

Na našem e-shopu najdete kožené obojky zdobené Swarovski krystaly. Kvalitu zaručuje nejen kůže, ale také kovové komponenty s dlouhou životností. Pro fenky je ideální volbou růžové nebo šedé provedení, pro psy naopak černé nebo hnědé. Obojky jsou zdobeny krystaly v růžové, zlaté nebo bílé barvě. Dámy, slaďte své šperky se svým čtyřnohým parťákem!