Kam a kde nosit zásnubní prsten

Prsteníček pravé, nebo levé? Prozradíme, na které ruce nosit zásnubní prstýnek

Také jste si všimli, že některá žena nosí zásnubní prsten na pravé a jiná na levé ruce? Kam správně patří a co s ním dělat po svatbě? Na všechny tyto otázky vám dáme odpovědi.

Jak to vidí historie

Zásnubní prsten byl a je symbolem lásky. Jeho tvar, tedy kruh nemá konec ani začátek, což symbolizuje nekonečnost lásky. Volný prostor, který kruh ohraničuje, můžete chápat jako bránu do něčeho dosud neznámého, tedy do společného manželského života.

Zásnubní prsteny se nejdříve vyráběly z kůže či dřeva, později z kovu (nejčastěji ze železa). Během historie se měnilo i jejich umístění. Věděli jste, že byly doby, kdy se zásnubní prsten nosil i na palci?

Přestože se tradice v různých částech světa liší, obvykle se prstýnek nosí na prsteníčku levé ruky. Dávní předkové totiž věřili, že od tohoto prstu vede tzv. žíla lásky až do srdce. Přestože lidská anatomie existenci této žíly vyvrátila, místo prstýnku zůstalo dodnes.

I když tento způsob nošení přetrvává i u nás, rozhodně není pevně stanoveným pravidlem, a pokud jej dáte na pravou ruku, rozhodně se nedopustíte společenského faux pas. Důležité je, abyste se s ním cítila příjemně.

Zásnubní prsten a svatba

V den D si svůj zásnubní prsten nemusíte sundávat. Jen jej přesuňte na prsteníček pravé ruky, protože snubní prsten se navléká rovněž na levý prsteníček. Zásnubní prsten by vám mohl překážet a museli byste jej při svatebním obřadu sundávat.

Kam se zásnubním prstenem po svatbě

Mnoho žen nechce svůj krásný zásnubní prstýnek po stavbě schovat do krabičky a chodit se na něj jen dívat. Naštěstí existuje celá řada řešení, kde prstýnek nosit a jak jej využít jinak.

  • Sety – jestliže víte, že ani vy se jej nebudete chtít vzdát, vybírejte ze setů zásnubních a snubních prstenů. Kroužky jsou vyrobeny tak, aby se vzájemně doplňovaly a bylo jich možné nosit na jednom prstu.
  • Druhá ruka – zásnubní prsten můžete bez obav nosit na prsteníčku pravé ruky.
  • Úprava velikosti – jestliže chcete prsten nosit na jiném prstu, je možné, že vám nebude sedět. Proto požádejte zlatníka o jeho úpravu. Další možností je prsten neupravovat a nosit jej třeba ve formě přívěsku na řetízku.
  • Jiné využití – některé ženy si nechají z prstenu vyjmout kameny, které si následně nechají zasadit například do náušnic nebo jiného prstýnku, který bude lépe vyhovovat jejich potřebám.

Pamatujte, že s prstýnkem byste se měla cítit jako jedno tělo a jedna duše. Nezáleží na tom, na které ruce a kterém prstu jej budete nosit. Nejsilnější vždy bude zpráva o lásce, kterou sděluje celému okolí.