Jak kombinovat šperky

Správná kombinace šperků ukáže, že máte styl. Jakými pravidly se řídit?

Pokud o někom řekneme, že má styl, neznamená to pouze novou kabelku, boty nebo oblečení. Dobře totiž víte, že i ten nejstylovější outfit může na ženě vypadat nudně, pokud jej nedoplní vhodnými šperky. A naopak, i z toho nejobyčejnějšího outfitu se může stát elegantní kousek, pokud k němu zvolíte ty správné doplňky.

Pro módní začátečnice: noste sety

Pokud svůj styl teprve tříbíte a zkoušíte kombinovat, co k sobě ladí a co nikoliv, vsaďte na šperkové sety. Komplet náhrdelníku, náušnic a případně prstenu či náramku ve stejném provedení bude vždy vypadat elegantně a vkusně. Navíc se nemusíte bát, že by se k sobě doplňky nehodily.

Nebojte se kombinací

V kombinacích se nejvíce využívá způsob vrstvení. U vrstvení je důležité řídit se pravidlem, které říká, že máte kombinovat pouze jeden druh šperku, například pouze náhrdelníky, náramky nebo prsteny.

Díky vrstvení můžete využít nejen různé styly šperků, ale také rozličné délky, tvary nebo velikosti kamenů. Čím bohatšího vrstvení dosáhnete, tím zajímavější výsledek bude.

  • Vrstvení řetízků a náhrdelníků – v tomto případě vybírejte náhrdelníky a řetízky různých délek, ale také tloušťky. Výsledný efekt bude vypadat plasticky.
  • Vrstvení náramků – v této situace vsaďte na kombinaci maximálně tří nebo čtyř kousků, které se budou vzájemně doplňovat, ale zároveň nechají vyniknout svoji unikátnost. Jednotícím rysem náramků může být jejich tloušťka nebo použitý materiál. Pokud chcete vystoupit z uniformity jednoduchosti, doplňte kovové náramky třeba náramkem z kůže.
  • Vrstvení prstenů – v případě prstenů můžete popustit uzdu své fantazii. Klidně kombinuje zlato, stříbro nebo platinu. Vsadit můžete i na barvu kamenů tón v tónu nebo dát prostor barvám kontrastním. Jeden prsten na prstu vypadá dost osamoceně a nevýrazně, ale dva nebo tři prsteny již na sebe dokážou strhnout pozornost.

Nepřehánějte to s celkovým množstvím

Možná se vám může zdát, že se dá zkombinovat cokoliv a v jakémkoliv množství a míře. To jste ale na omylu! Přestože už není společenským faux pas kombinace zlata a stříbra, přeplácanost se nenosí. Pokud se rozhodnete pro dominantní náhrdelník, už jej není potřeba kombinovat s výraznými náušnicemi, broží či náramkem. Určitě totiž nechcete vypadat jako od kolotočů.

Magické spojení mezi šperkem a oblečením

Šperkem můžete doplnit jakýkoliv outfit. Některý si o něj přímo říká, do jiného byste to neřekli. Pokud si oblékáte top s výstřihem do V a odhalenými rameny, sáhněte po vrstveném náhrdelníku. Jestliže přituhne a vy vsadíte na rolák, doplňte jej výraznějším náramkem nebo prstenem.

Myslíte si, že se k vašim jednobarevným mikinovým šatům žádný šperk nehodí? Chyba lávky! Určitě nešlápnete vedle, pokud je doplníte dlouhým řetízkem s přívěskem nebo silnými zlatými náramky. Zásadní totiž je vytvoření kontrastu mezi obyčejným a luxusním. Tento trend rozhodně nepostrádá vtip a nadhled.