Kolik peněz utratit za zásnubní prsten?

Kolik peněz utratit za zásnubní prsten? Otázka, na kterou neexistuje jednoznačná odpověď

Při výběru zásnubního prstýnku budete zvažovat nejen správnou velikost, materiál a provedení, ale také jeho cenu. Při rozhodování o tom, kolik za prsten utratit, vycházejte především z vašich finančních možností a plánů do budoucna.

Minulost hoďte za hlavu

Dříve to pánové měli skutečně těžké! Věděli jste, že se tradovalo, že by se cena zásnubního prstenu měla rovnat dvěma až třem měsíčním platům? Docela pálka, nemyslíte? Jednalo se však pouze o promyšlenou strategii společnosti De Beers, která prodává luxusní šperky.

Ve 30. letech 20. století se říkalo, že by se hodnota prstenu měla rovnat jednomu měsíčnímu platu, na hodnotu dvou platů se „doporučovaná“ cena vyšplhala v 80. letech a v Japonsku dokonce měla pořizovací cena odpovídat 3 platům. Ptáte se proč? Protože podnik cílil na hodnoty místních mužů, tedy čest a dobrou pověst.

Upřímně vám však můžeme říct, že hodnotu odpovídající dvěma nebo třem platům klidně hoďte za hlavu. Společnost De Beers totiž patří těžařské firmě zaměřující se na těžbu diamantů. Od této firmy také pochází myšlenka, která se všeobecně ujala, že by zásnubní prsten měly zdobit jedině diamanty. Ale ani toto není žádný platný úzus.

Co zvážit při rozhodování o pořizovací ceně

V současné době platí obyčejné pravidlo, které říká, že máte pořídit prstýnek v takové ceně, která je pro vás přijatelná. Na prsten si rozhodně nepůjčujte! Co vám napoví při stanovení ceny?

  • Povaha vaší milované - bude se cítit výjimečně, když se jí na ruce bude blýskat prsten s diamantem nebo spíše ocení atmosféru a slova, která při žádosti pronesete?
  • Jaké investice vás čekají – nezapomeňte na to, že vás v blízké době čeká svatba, která značně zúží vaše úspory, možná čekáte miminko anebo budete kupovat dům či byt.
  • Styl budoucí manželky – potrpí si vaše polovička na značkový šatník? V tom případě jistě ocení drahé kovy i kameny. Jestliže se však raději obléká v secondhandu a klade důraz na udržitelnost, možná pro ni šperk s astronomickou hodnotou nebude mít ten pravý význam.
  • Rodinné dědictví – plánujete, že se prsten stane rodinným dědictvím, které se bude předávat z generace na generaci? V tom případě se vyšší investice nebojte.

Celá řada párů přistupuje k pořizování prstenů po svém. Rozhodně neplatí, že prsteny musejí být z bílého nebo žlutého zlata či být osázeny diamanty. Vsadit klidně můžete i na prsteny z chirurgické oceli. Drahý diamant mohou spolehlivě nahradit jiné a levnější kameny. Například:

  • safíry,
  • smaragdy,
  • rubíny.

Rovněž existuje možnost, která kombinuje levnější a dražší kameny. Rozhodnout se můžete třeba pro prsten s velkým safírem, který doplní menší diamanty.

Ať už se rozhodnete jakkoliv, pamatujte, že prsten je výrazem lásky a hlavně symbolem toho, že se svojí vyvolenou plánujete společný život bok po boku.