Jakému drahému kamenu dát přednost

Jakému kamenu dát přednost: diamantu, barevnému drahokamu, zirkonu nebo perle?

Výběr prstenu vždy přizpůsobte situaci, pro kterou jej vybíráte. Ne vždy musíte sáhnout po diamantu. Velice efektně a netradičně působí například červený rubín nebo zelený smaragd. Skvostně může vypadat i zirkon nebo perla. Pro jaký kámen se rozhodnout?

Zirkon nebo diamant?

Zirkon, nebo přesněji kameny kubické zirkonie jsou zjednodušeně řečeno umělými diamanty. Zirkon je chemickou sloučeninou, což jej odlišuje od diamantu, který má přírodní původ. Právě proto mají zirkony nižší stupeň tvrdosti a jsou náchylnější na opotřebení. Tyto vlastnosti se podepisují na několikanásobně nižší pořizovací ceně ve srovnání s diamantem.

Na první pohled zirkon od diamantu nepoznáte. Rozdíl bude patrný až po několika měsících nošení, kdy zirkon ztratí svůj původní lesk. Objevit se mohou i drobná poškození a škrábance. Těchto neduhů se u diamantu bát nemusíte. Jeho lesk je dán tvrdostí diamantu, jehož povrch lze jen velmi těžko narušit.

Vzhledem k pořizovací ceně je zirkon tou nejlepší volbou pro méně významné události, mezi které patří „nekulaté“ narozeniny nebo třeba jen dárek od srdce. Jestliže však prsten vybíráte na speciální příležitost, vyplatí se investovat do diamantu. Prsten s diamantem se může bez problémů stát rodinnou památkou, která se bude dědit z generace na generaci.

Barevné drahokamy

Jestliže vám čirý vzhled přijde nevýrazný, můžete vsadit na některé z barevných drahých kamenů. Drahé barevné kameny mohou klidně zdobit snubní či zásnubní prsten. Pokud chcete svoji polovičku překvapit dárkem od srdce, můžete sáhnout po krystalech Swarovski, které se luxusně třpytí a hodí se pro každou příležitost.

Červené drahokamy

Patří mezi nejcennější druhy vzácných kamenů a svojí barvou přitahují pohledy okolí. Ideální se hodí například k večerní róbě. Do červených drahých kamenů se řadí: granát, rubín či turmalín.

Růžové drahokamy

U žen se těší největší oblibě. Vzhledem k tomu, že růžová je symbolem lásky a přirozené krásy, často můžete tyto kameny vidět na zásnubních prstenech. Růžovým drahokamem je například rubín, růžové perly nebo morganit.

Zelené drahokamy

Zelené drahokamy patří mezi nadčasovou klasiku, kterou se zdobí jak prsteny, tak náušnice či náhrdelníky.  Velice okázale působí zelené kameny v kombinaci se žlutým zlatem. Přírodně a méně nápadně se stříbrem či bílým zlatem. Zeleným drahokamem je například smaragd, olivín nebo opál.

Fialové drahokamy

Jednoznačně na sebe strhnou pozornost. Fialkové, purpurové i levandulové drahokamy jsou odrazem exotiky. Hodí se pro všechny ženy, které přitahuje vše netradiční. Obdarujte je například šperkem s ametystem, safírem nebo tanzanitem.

Perly pro každou ženu

Perly se řadí mezi elegantní doplňky s nestárnoucí nadčasovostí. Nosit je může jak mladá dívka, tak dospělá žena či dáma vyššího věku. Náušnice, prsteny a obecně šperky s perlou jsou ideálním dárkem k maturitě, promoci nebo narozeninám. Traduje se, že perly mají své nositelce do života přinést štěstí a lásku.

Věděli jste, že perly nejsou jen bílé? Sáhnout klidně můžete po krémové, broskvové, růžové, modré nebo černé. Perly jsou zkrátka klasikou, která rozhodně nenudí.