Jak pečovat o perlové šperky

Jen správná péče zajistí vašemu perlovému šperku trvalou krásu a dlouhou životnost

Víte, že perly vyžadují zvláštní přístup v oblasti péče? Jsou velmi náchylné, takže byste je neměli ukládat do šperkovnice s ostatními šperky. Rovněž by neměly přijít do kontaktu s parfémem nebo lakem na vlasy. Zjistěte, jako o perly správně pečovat.

Pozor na kontakt s agresivními látkami

Perla má přírodní původ a obsahuje zhruba 2 % vody. Musí být proto vystavena určitému množství vlhkosti, které ji dodává lidské tělo.

Perlám rozhodně nesvědčí kontakt s jakýmikoliv agresivními látkami, mezi které patří laky na vlasy, parfémy nebo spreje. Při úpravě vašeho zevnějšku si na sebe perly oblečte vždy až v posledním kroku.

Problémem může být i agresivnější pot. Pokud by na perlách zůstal výměšek solí z potu a mastnota, ztratily by po určité době svůj lesk. Proto je vždy po sundání otřete suchým nebo vlhkým hadříkem a až poté uložte do šperkovnice. Jednou za čas můžete použít i kapku olivového oleje, který podporuje lesk perel.

Správná technika čištění perel

Pro čištění nikdy nepoužívejte zubní kartáčky ani jiné abrazivní prostředky a materiály. Perlám nedělá dobře ani čištění ultrazvukem. Vibrace mohou povrch perly poškodit a ta může dokonce i prasknout. Údržbu neprovádějte ani párou či chemickými prostředky.

Vzhledem k tomu, že perly mají menší tvrdost než jiné kameny či kování šperků, může jejich povrch snadno narušit ocet, citrónová šťáva, jedlá soda, bělidla, saponáty, chlór, mýdla a další.

Tyto agresivní látky mohou proniknout v místě navrtání dovnitř perly, čímž dojde k jejímu vysušování, křehnutí navrtaných okrajů a ztrátě lesku.

Jak perlové šperky nenosit

Kvalitní perlové náhrdelníky by měly být navlečeny na hedvábné niti. Mezi každou perlou by měl být uzlík, který je nejen bezpečnostním prvkem v případě roztržení nitě, ale také zabraňuje tomu, aby se o sebe perly vzájemně dřely. Díky uzlíkům se perly v případě roztržení nerozkutálejí a neodřou si svůj povrch.

Jestliže je hedvábná nit vlhká, náhrdelník či náramek nenoste. Nit se může vytáhnout, čímž se zvětší vzdálenost mezi perlami a sníží se funkce uzlíků. Na niti navíc snadno ulpí nečistoty, které se jen obtížně odstraňují. Prsteny s perlou a obecně perlové šperky nenoste v prašném prostředí, při koupání ani sprchování. Neprospívají jim ani vysoké teploty.

Perly skladujte položené, nikoliv zavěšené

Vzhledem ke křehkosti perel se nedoporučují ukládat do šperkovnice společně s dalšími šperky, které mohou jejich povrch odřít. Perlový náhrdelník či náramek skladujte položený, a ne zavěšený. Díky tomu šetříte nit, která se nebude vytahovat vlastní hmotností perel.

Perly by neměly být uloženy na příliš suchém místě ani v materiálech, které sají vlhkost. Sucho totiž může perly poškodit, v nejhorším případě mohou i prasknout. Jestliže perly nebudete delší dobu nosit, ošetřujte je v pravidelných intervalech měkkým hadříkem namočeným v chladné vodě.