Alergická reakce na šperky

Jaké šperky nosit a jaké nenosit, když jste alergičtí na kovy

To, že jsou lidé alergičtí na pyl, prach nebo zvířata je běžné. Věděli jste ale, že alergii mohou vyvolávat i kovy? Alergenem, který podráždění vyvolá je v případě šperků obsah niklu, chromu, kobaltu, mědi nebo mosazi. Jak se alergie projevuje a jak si vybrat vhodný šperk? To zjistíte v našem článku.

 

Projevy alergické reakce: svědění, zarudnutí, puchýřky…

Alergickou reakci neboli kontaktní dermatitidu na kovové příměsi ve šperku poznáte docela jednoduše. Kůže, která je s kovem v kontaktu je:

  • začervenalá,
  • suchá,
  • šupinatá,
  • svědí,
  • mohou se objevit i puchýřky.

Příznaky se většinou projeví v horizontu 24 až 28 hodin po kontaktu s kovem. Nastat však mohou i dříve, třeba i po 12 hodinách. To, že se jedná o alergii, a ne jen o dočasné podráždění poznáte tak, že se na kůži objeví příznaky vždy, když dojde ke kontaktu s kovem. Ke kontaktní dermatitidě jsou náchylnější především lidé s oslabenou imunitou, atopickým ekzémem nebo astmatem.

 

Proč nošení šperků bolí

Alergické reakce vyvolávají příměsi, které jsou při výrobě šperků používány.

  • Nikl – patří k nejproblematičtějším příměsím. Alergie na něj se projevuje červenou vyrážkou a vodnatými puchýřky. Je obsažen mimo jiné v nerezové oceli, proto byste se těmto šperkům měli raději vyhnout.
  • Měď – kůže může negativně reagovat i na tento kov, který se nejčastěji objevuje v růžovém zlatě. Právě díky mědi získává zlato netradiční načervenalou barvu.
  • Mosaz – jedná se o slitinu mědi a zinku. Šperky z mosazi se často pokovují zlatem či stříbrem. To, že je v klenotu mosaz obsažena, poznáte tak, že kůže po kontaktu s ní zezelená.

Kromě kovových příměsí může být spouštěčem alergie i pot. Sůl, kterou pot obsahuje, může po kontaktu s kovem vyvolat alergickou reakci. Na vině však mohou být i zbytky mýdla nebo čisticích prostředků, které zůstaly například pod prstýnkem.

 

Ani alergici se nemusí blyštivých klenotů vzdát

Bojíte se, že už nikdy v uších nebudete moct nosit nádherné náušnice nebo se těšit z vytouženého prstenu? To rozhodně nemusíte. Stačí si jen vybrat skutečně kvalitní kousky.

Alergie na zlato sama o sobě neexistuje. Existuje však v případě, kdy se rozhodnete pro jeho barevné variace a méně kvalitní šperky obsahující různé kovové příměsi. Bílé zlato se například leguje dráždivým niklem, žluté zase mosazí.

 

Jak si vybrat kvalitní skvost?

Při výběru se zaměřte především:

  • na zlato, které má 14 karátů a více,
  • ptejte se po špercích, které neobsahují kovy způsobující alergii,
  • stříbro či zlato si nechte potáhnout hypoalergenním rhodiem, které navíc zabraňuje jejich oxidaci, tedy černání,
  • chtějte šperky z platiny, které jsou nejen odolné, ale zcela bez příměsí.

Pokud se rozhodnete si své šperky nechat potáhnout vrstvou rhodia, pamatujte na to, že se časem tato vrstva opotřebuje a bude potřebovat obnovit. Poraďte se proto se svým klenotníkem, který vám doporučí, za jak dlouhou dobu nechat vrstvičku opět obnovit.