S výběrem nejvhodnějšího šperku vám pomůže typologie obličeje. Zjistěte, jak jste na tom vy

Při výběru správných šperků hraje důležitou roli barevná typologie, ale také typologie obličeje. Kulatému obličeji nesluší to samé, co obličeji hranatému. Na výběru se odrazí také to, zda jste letní nebo spíše zimní typ. Chcete nosit šperk, který vám bude skutečně slušet? Tak se pořádně prozkoumejte!

tváře

Obrázek: Barvy šperků odpovídají barvě pleti.

Co je to typologie?

Obecně se typologie definuje jako zobecňující vědecká metoda, která se snaží seřadit určité jevy podle podobných znaků

Zřejmě nejznámější je psychologická typologie člověka. Určitě budete znát rozlišování mezi introvertem a extrovertem, což je typologie přisuzovaná Carlu G. Jungovi. Psychometrická typologie Hanse Eysencka zase osobnosti rozděluje na sangviniky, flegmatiky, choleriky a melancholiky. Ernst Kretschmer přišel s typologií konstituční, která se zabývá souvislostmi znaků stavby či konstituce těla. Podle této typologie se lidé dělí na dysplastický, astenický, pyknický a atletický typ.

Existují však také typologie obličeje či barev, které jsou pro výběr šperků nejdůležitější.

O vhodném šperku hodně napoví tvar obličeje

Šperky, které budete nosit především v horní části těla blízko tváře, vybírejte podle tvaru obličeje. Existují čtyři základní tvary:

  • oválný,
  • kulatý,
  • hranatý,
  • srdce.

Jak zjistit, jaký tvar váš obličej má? Stáhněte si vlasy do culíku a obraz své tváře pečlivě obkreslete na zrcadlo. Pomůže vám při tom rtěnka či fixy, které jsou určené pro psaní na zrcadlové plochy.

Oválný obličej

Oválná tvář je symetrická. Její šířka odpovídá zhruba 2/3 délky. Brada bývá zakulacená a čelist nebývá ostrá ani výrazná. Lícní kosti jsou nejširším místem obličeje a čelo je širší než čelist.

  • Díky souměrnosti tváře můžete sáhnout prakticky po jakýchkoliv náušnicích. Jejich tvar může být zakulacený i hranatý a velikost nehraje roli. Nosit můžete drobné pecky i velké kruhy. Dejte si však pozor na příliš dlouhé visací náušnice, které by obličej zbytečně protáhly.
  • Také při výběru náhrdelníku nebudete nijak omezeni. Zvolit můžete kratičký collar či dlouhé řetízky. Při výběru se řiďte spíše typem výstřihu.

Kulatý obličej

U kulatého obličeje je na první pohled patrná jeho souměrnost. Brada je zakulacená a její šířka odpovídá šířce čela. Čelist není nikterak výrazná a má oblé tvary. Šířka lícních kostí odpovídá délce mezi čelem a bradou.

  • Kulatost obličeje rozbijete třeba peckovými náušnicemi ve tvaru trojúhelníků, obdélníků a jiných hranatých tvarů. Perfektně vám budou slušet delší, štíhlé visací náušnice. Vyvarovat byste se měli velkých kruhů a příliš drobných pecek.
  • Ženy s kulatým obličejem by měly nosit dlouhé náhrdelníky, ale také prodlužující přívěsky ve tvaru kapky či písmena V.

dlouhé náušnice

Obrázek: Kulatému obličeji sluší dlouhé náušnice.

Hranatý obličej

Pro hranatý obličej jsou typické ostřejší a výrazné rysy. Čelo bývá široké a linie čelistí výrazná. Pamatujte, že šperky by měly odvést pozornost od ostrých rysů.

  • Při výběru náušnic se zaměřte na ty se zaobleným tvarem. Vybírejte z různých oválných tvarů a kapek. Slušet vám ovšem budou i decentní a drobné náušnice zdobené perličkou nebo kamínkem. Jestliže máte hranatý obličej, vyhněte se ostrým tvarům, mezi které patří trojúhelníky, čtverce a obdélníky.
  • Svůj dekolt ozdobte delšími náhrdelníky a řetízky. Přívěsky zvolte spíše jemné, a hlavně se zaoblenými tvary.

Srdcovitý obličej

Pro srdcovitý obličej jsou charakteristické ostřejší rysy ve spodní polovině tváře. Srdcovitému obličeji se říká také obrácený trojúhelník. Brada bývá většinou užší a do špičky, čelo je nejširší částí tváře. Šířka lícních kostí je podobná šířce čela.

  • Náušnice vybírejte takové, které končí na úrovni čelisti nebo brady. Ideální bude tvar, který se směrem dolů rozšiřuje. Rovněž jsou vhodné modely, kterým dominuje spodní část a horní je spíše jemná a minimalistická. Zvolte tedy trojúhelník s širokou spodní částí, kapky, kruhy nebo ovály.
  • Na krku noste spíše kratší řetízky či náhrdelníky. Přívěsky by měly mít podobný tvar jako náušnice. Jestliže toužíte po jednotě, sáhněte po šperkových sadách. Zvolit můžete i jednoduchý kamínek, jehož barva vám ladí s pletí.

přívěsek kapka

Obrázky: Přívěsek ve tvaru kapky.

Barvy podle typologie pleti

Kromě tvaru obličeje se zaměřte také na tón pleti. Tón pokožky totiž udává to, nakolik šperk majitelku rozzáří. Na každém může jeden a týž šperk vypadat úplně jinak. Různé ušlechtilé kovy či barvy kamenů se hodí buď ke studenému, nebo teplému tónu pleti. Samozřejmě nelze upozadit ani osobní preference.

Vzhledem k tomu, že ženy často používají make-up, který barvu jejich pleti upravuje, určuje se tón pleti podle zápěstí.

Studený tón

Při určování studeného tónu vám pomůže, pokud vaše žíly na zápěstí vypadají pod slunečním světlem purpurově nebo modře, snadno se spálíte a špatně se opalujete. V tomto případě budete podle typologie barev spíše podzimní a zimní typ, tedy studený tón.

Z hlediska kovů vám bude slušet stříbro, bílé a růžové zlato a platina. Při výběru kamenů se zaměřte na šperky s bílými perlami či diamanty. Mezi nejvhodnější barvy kamenů budou patřit: růžová, fialovorůžová, červená, modrá, purpurová a zelená.

bílé perly náušnice

Obrázek: Studený tón pleti si žádá bílé perly

Teplý tón pleti

Teplý tón pleti odpovídá barevné typologii jara či léta. To, že patříte do této skupiny, poznáte podle toho, že vaše žíly vypadají na přirozeném světle zeleně a mají nažloutlý až olivový podtón. Kromě toho se rychle opalujete a jen zřídka se na sluníčku spálíte.

Teplému tónu pleti sluší žluté a růžové zlato. Rozzáří vás odstíny, které odpovídají slunečním paprskům a zemitým tónům. Jedná se tedy o barvy: hnědou, oranžovou, červenou, zlatou, tyrkysovou, žlutou nebo žlutozelenou. Pokud toužíte po perlových špercích, sáhněte po barvě zlaté, krémové a žluté.

teplá barva pleti

Obrázek: Hnědá ladí s teplou barvou pleti. Zdroj: victum.cz

O vhodném šperku napoví barva očí a vlasů

Barvu svých doplňků můžete přizpůsobit barvě očí a vlasů. Podle barvy vlasů vybírejte následovně:

  • Černovlásky – mohou nosit nejzářivější a nejodvážnější kameny s barvou: sytě růžovou, tmavě červenou, světle modrou nebo zelenou.
  • Brunetky – ideální jsou modré, sytě červené a fialové kameny.
  • Zrzky – nejlepší volbou jsou pro ně neutrální barvy a zemité tóny jako: tmavě zelená, sytě modrá či žlutá.
  • Blondýnky – barvu v podstatě řešit nemusí, bude jim slušet každá. Mezi nejlepší však patří modrá, zelená a oranžová.

Barvy podle očí:

  • Modré oči – ladí se stříbrem, platinou a bílým zlatem. Z hlediska barev sáhněte po hnědé, stříbrné, šedé, červené a růžové.
  • Zelené oči – sluší jim teplé i chladné odstíny kovů. U barev hraje prim modrá, červená a zelená, která nejlépe odpovídá barvě očí.
  • Oříškové oči – mezi nejvhodnější kovy patří růžové nebo žluté zlato. Nejlepší barvy jsou růžová a purpurová, ale také modrá a červená.
  • Hnědé oči – nejlépe si budou rozumět se žlutým a bílým zlatem, ale také se stříbrem a platinou. Zelená, modrá, červená a hnědá jsou barvy, které hrají prim.