Hledáte šperk, který bude působit vznešeně a upoutá pozornost? Vsaďte na zdobení modrým kamenem

Modrá barva je čistá, vznešená a klidná. Společně se zelenou tvoří významnou část krajiny. Najdete ji na vodních plochách i na nebi. Ryzí modrá je u drahých kamenů velice vzácná. Častěji se modré barvy dosáhne umělým způsobem. To však nic nemění na tom, že šperky s modrými kameny patří mezi ty nejvzácnější.

modrý náramek

Obrázek: Modrá působí vznešeně a klidně.

 

Drahé kameny podle barvy

Za jednoduchou a nadčasovou eleganci platí šperky s čirým kamenem. Pokud chcete nosit něco výraznějšího nebo chcete svému okolí něco sdělit beze slov, zkuste to s barevnými drahými kameny. Zde je jejich přehled a význam:

  • Červené drahokamy – červená je barvou vášně a ohnivého vztahu. Symbolizuje sebevědomí, vitalitu a energii.
  • Růžové drahokamy – jsou symbolem lásky a přirozené krásy. Dodávají pocit sebeúcty a vlastního docenění.
  • Modré drahokamy – evokují mořskou hladinu či vzpomínky na letní dovolenou. Modrá je barvou pravdy, míru a mládí. Působí pohodově a klidně.
  • Zelené drahokamy – zelená je symbolem přírody, plodnosti a hojnosti. Je barvou bohatství, nových myšlenek a změn.
  • Žluté drahokamy – po žlutých kamenech je největší poptávka. Přináší kreativitu a rozvíjí intelekt.
  • Fialové drahokamy – patří mezi exoticky a vášnivě vyhlížející kameny. Fialová symbolizuje tajemno a magii. Dříve byla považována za jednu z královských symbolů. Tato barva navozuje klid a mír, dodává energii a navrací pohodu do života.
  • Oranžové drahokamy – tato barva symbolizuje vytrvalost, sílu a vitalitu a dokonce prý dokáže léčit.
  • Bílé drahokamy – bílá je barvou čistoty, nevinnosti a laskavosti. Je symbolem nových začátků.
  • Hnědé drahokamy – působí luxusně a symbolizují řád či pozitivní vztah k přírodě. Dokážou podporovat jasnou mysl.
  • Šedé drahokamy – jsou velice vzácné. Šedá je symbolem zralosti, bezpečí a schopnosti dosáhnout svých cílů. Pozitivně působí na vztahy a prohlubuje léčivé procesy těla.

Proč nosit šperky s modrým kamenem

Bez modré barvy se lidstvo obešlo poměrně dlouho. Dokonce ji neznali ani ve vyspělém starověkém Řecku. Pojem modré vznikl až se schopností člověka tuto barvu uměle vytvořit. První barevný pigment vyrobený v Egyptě byl modrý. Egypťané pro jeho výrobu použili rozemletý vápenec smíchaný s pískem a minerály obsahující měď (lapis lazuli, malachit). Vzhledem k tomu, že výroba byla poměrně nákladná, stala se modrá barvou pro vyšší třídy a aristokracii.

modrá souprava

Obrázek: Modrá barva byla barvou vyšší třídy a aristokracie.

 

Modré drahokamy působí uklidňujícím dojmem. Patří mezi léčivé kameny a jejich významu se využívá při léčbě vysokého krevního tlaku nebo popálenin. Rovněž se věří, že mají protizánětlivé účinky.

Modré šperkové kameny jsou vhodné pro jakoukoliv příležitost a mohou je nosit ženy všech věkových kategorií. Při business schůzce vyvolají pocit důvěry, ale dokážou také dodat klid a zchladit emoce.

Odstíny modrých kamenů

Modrá má celou řadu odstínů a vyznění jednotlivých kamenů tedy záleží na intenzitě i odstínu této barvy.

Tmavomodrá

Vyjadřuje moudrost, důstojnost, autoritu, ale také působí důstojně. Najdete ji třeba na lapis lazuli, safíru nebo London topazu. Nosí je především brunetky a pánové s tmavými vlasy. Tmavomodré šperky ladí s modrýma očima, proto je modrý kámen ideální pro náušnice, které jsou nejblíže u hlavy. Klidně sáhněte třeba po stříbrných či zlatých náušnicích s modrým kamenem.

modrá náušnice

Obrázek: Brunetky mohou sáhnout po tmavomodrých náušnicích.

 

Zářivě modrá

Působí chladivě, ale navozuje pocit čistoty a klidné síly. Pyšní se jí Swiss topaz nebo sytý akvamarín. Je skvělou barvou pro blondýnky a ženy se světlejšími vlasy. Ani brunetky se šperků se zářivě modrými kameny nemusejí vzdávat. Zářivě modrý kámen vynikne na zlatém či stříbrném prstenu, který můžete doplnit přívěskem ve stejné barvě.

 modrý prsten

Obrázek: Modrá je ideální barvou pro zásnubní prsten.

 

Světle modrá

Drahokamy se světle modrou barvou odkazují ke klidu, míru, harmonii a nekonečnu. Tuto barvu najdete na akvamarínu s nižší barevnou intenzitou, tyrkysu nebo topazu sky. Světle modrá je barvou, po které mohou sáhnout brunetky i blondýnky. Na opáleném zápěstí nádherně vynikne náramek s touto barvou. Také váš bronzový dekolt můžete doplnit náhrdelníkem s modrými kameny.

náramek modré kameny

Obrázek: Na opáleném zápěstí skvěle vynikne náramek s modrými kameny.

 

Oblíbené druhy modrých kamenů

Šperky se nejčastěji osazují modrými safíry, diamanty, akvamaríny či topazy. Vsazují se nejen do žlutého zlata, ale také do zlata bílého. Díky čistotě, kterou modrá barva symbolizuje, je modrý kámen skvělou volbou pro zásnubní prsteny. Jestliže toužíte po výrazném šperku, vsaďte na náušnice s modrým kamenem.

Modré diamanty

Diamanty s přírodním modrým zabarvením jsou spíše vzácností. Jen 0,02 % z vytěžených diamantů se touto barvou pyšní. Díky malému výskytu inklusí dosahují vysoké čistoty. Zpravidla se nacházejí 4krát hlouběji než diamanty čiré. K modrému zabarvení dochází díky zaměnění malého množství bóru za atomy uhlíku. Podle vědecké teorie se bór do kamene dostane z mořské vody obsažené v zemské kůře.

Modrý safír

Jedná se o nejvzácnější modré drahokamy, které se hodí pro všechny, kteří se narodili v září. Modrý safír je symbolem pravdy, vznešena, upřímnosti a moudrosti. Dříve se používal jako talisman ochraňující před zlem a nebezpečím.

Tanzanit

Kámen s tímto pojmenováním odkazuje k jedinému nalezišti, tedy k Tanzanii. Podle listiny kamenů měsíce je vhodný pro osoby narozené v prosinci. Šperk s tanzanitem je vhodným dárkem pro matku k narození dítěte.

Opál

Jedná se o polodrahokam, který je amorfní formou křemene a vody. Nejkrásnější opály pocházejí z Austrálie. Je oblíbený pro své odlesky v barvě duhy. Hře barev se obvykle říká opalizace.

modrý přívěsek

Obrázek: Opálový přívěsek.

 

Akvamarín

Pro akvamarín je typická jasně modrá barva nebo modrá s lehkým podtónem zelené. Akvamarín je spojován s mořem, proto jej námořníci nosili jako talisman. Věřili, že má moc uklidnit vodní živel. Ve středověku byl považován za protijed. Je kamenem pro lidi narozené v březnu.

Topaz

Je spojovaný s bohatstvím, zdravím a láskou. Modrý topaz se na trhu objevil až v 70. letech minulého století díky moderním metodám v mineralogii.  Je ideální pro zasazení do prstenu a dostupný ve 3 odstínech:

  • sky blue topaz,
  • Swiss blue topaz,
  • London topaz.

prsten tyrkys

Obrázek: Elegantní sky blue topaz.

 

Tyrkys

Jedná se o neprůhledný a výrazný polodrahokam, který může mít různé odstíny: modrozelenou, tyrkysovou nebo zelenou. Tyrkysový kámen může být hladký a čistý nebo být protkaný horninou tvořící nepravidelné mapy.