Jak správně zorganizovat rozlučku se svobodou pro nevěstu i ženicha?

Loučení se svobodou, kterému se jednoduše říká rozlučka, se pořádá několik týdnů před svatbou. Organizace se ujímá ten, kdo zná ženicha či nevěstu nejlépe. Do příprav se mohou zapojit i ti, kteří jsou na svatbu pozvaní. Jak připravit rozlučku pro ženicha a jak pro nevěstu? Prozradíme v článku.

rozlučka se svobodou ženicha i nevěsty

Obrázek: Rozlučku můžete pojmout tematicky.

 

Co předchází rozlučce se svobodou

Rozlučka je akce, která se pořádá až po zásnubách, ale před svatbou. Budoucí nevěsta už má na prstě zásnubní prsten, který její nastávající pečlivě vybral. Brzy ho vymění za snubní, a těší se, až dá sbohem svobodě. Než začnete s organizací, je potřeba se zamyslet nad několika důležitými faktory, které se odrazí na celkovém provedení, ladění i seznamu pozvaných hostů.

Plánování rozlučky krok za krokem

S rozlučkou se pojí řada otázek a povinností. Co se vyplatí vědět?

Kdo akci pořádá

Hlavní organizátor není striktně určen. Nejčastěji se však tohoto úkolu ujímá svědek či svědkyně. Budoucí nevěsta či ženich si jako svědky většinou berou své nejlepší přátele. Předpokládá se tedy, že je znají nejlépe. Ovšem není výjimkou, že se do organizace pustí sourozenci, maminka nebo samotní snoubenci.

Jeden člověk by však akci uspořádal jen těžko, proto si na pomoc bere okruh nejlepších a nejbližších přátel. Abyste předešli faux pas, nezvěte na rozlučku ty, kteří nejsou pozvaní na svatbu. 

Pokud na plánování rozlučky nemáte čas, přesto chcete nevěstu či ženicha potěšit, svěřte rozlučku specializované společnosti. Můžeme doporučit například Rozlucky.com.

Kdy je nejlepší rozlučku uspořádat

Rozlučku je vhodné dělat v horizontu od dvou měsíců do dvou týdnů před svatbou. Pokud se jedná o akci, na které bude více lidí, je nejlepší se na termínu domluvit v dostatečném předstihu. Sladit kalendář více lidí je totiž mnohdy velice složité. Proto si stanovte datum, které bude vyhovovat každému účastníkovi včetně nevěsty či ženicha. Pokud není možné se na datu dohodnout, měly by přednost dostat členové rodiny a nevěstou či ženichem nejváženější z pozvaných či pánů.

Tematická nebo bez tématu?

Hlavní organizátor si často láme hlavu nad nápady, jak rozlučku se svobodou uchopit. Vždy je potřeba brát největší zřetel na to, co by si přál ženich či nevěsta. Můžete se rozhodnout pro rozlučku na určité téma. Mezi nejoblíbenější patří:

  • první republika,
  • Velký Gatsby,
  • námořníci,
  • vězni,
  • pláž,
  • limuzína
  • oblíbený sport apod.

 

rozlučka téma

Obrázek: Téma dodá večírku šmrnc. 

 

Velká tematická rozlučka vyžaduje stylové pozvánky, které dostanou také ženich s nevěstou. Mělo by na nich být uvedeno, kde a kdy se bude akce konat, a hlavně jaký je vyžadovaný dresscode.

Pokud však cítíte, že by tematické provedení bylo pro ženicha či nevěstu příliš svazující, můžete udělat párty bez tématu. Ostatně nejdůležitější je, aby na ní byli všichni, které mají hlavní aktéři rádi.

Kdo to všechno zaplatí

Rozlučková akce obvykle nebývá nejlevnější záležitostí. Obvykle platí to, že organizovanou část rozlučky platí hlavní pořadatel. „Volná zábava“ je pak již na účtu každého hosta. Ovšem nezapomeňte, že ženich nebo nevěsta neplatí nikdy! Nejoblíbenějším způsobem je rozdělení nákladů mezi jednotlivé účastníky.

Rozlučka se svobodou v době koronavirové

Pořádání rozlučky se svobodou je aktuálně poměrně složité. Nemůžete si udělat rezervaci v restauraci, jít si zatančit do klubu nebo jít hrát minigolf. Aktuálně jsou zakázané veřejné i soukromé akce, kterých se účastní více než 2 osoby. Výjimku mají mimo jiné svatby, kde je počet omezen na 30 účastníků uvnitř i venku.

Při shromáždění venku mohou být lidé po skupinách nejvíce 20 lidí, ale je potřeba dodržovat stanovené vzdálenosti. Při shromáždění uvnitř se musejí dodržovat 2metrové rozestupy (s výjimkou členů domácnosti) a celkový počet účastníků není omezen.

Při dodržení opatření je tedy možné se sejít uvnitř i venku. Díky možnosti rozvozů z restaurací si můžete nechat dovést jídlo. Nic vám nebrání ani v tom vyrazit třeba na výlet. Komplikaci pro vás díky kurýrním službám nebude představovat ani tematická výzdoba nebo objednání triček, placek či jiných doplňků s nápisem rozlučka se svobodou, ženich nebo nevěsta. Rovněž je možné si zakoupit vstupenky na on-line koncerty nebo kurzy.

Rozlučka se svobodou pro ženicha a nevěstu

Obvykle se rozlučky se svobodou pořádají zvlášť pro ženicha i pro nevěstu. Výjimkou však není ani společné loučení, kterému se říká svíca. Jak obvykle i neobvykle rozlučky probíhají?

Dámská rozlučka se svobodou

Rozlučku můžete pojmout tradičně. Obvykle se objedná limuzína, šampaňské a až do rána se tančí v klubu. Mezi klišé patří i návštěva strip baru. Nevěsta na hlavě mívá korunku, crossbody šerpu a tylovou sukni. Její kamarádky pak mají stejný outfit nebo i soupravy stříbrných šperků nebo soupravy šperků se Swarovski elements, který však nesmí zastínit nevěstu.

 

rozlučka nevěsta

Obrázek: Nevěsta v centru pozornosti. 

 

Pokud však nechcete jít s proudem, můžete se rozhodnout třeba pro:

  • výlet do přírody zakončený dobrou večeří,
  • zážitkovou gastronomii,
  • wellness víkend,
  • kuchařský kurz.

Oblíbené jsou i domácí večírky na určité téma, díky kterým se můžete pořádně vyřádit na dekoracích a výzdobě, které rozlučce se svobodou dodají správný říz.

Pánská rozlučka se svobodou

Stejně jako u dam i pánové mají klišé rozlučky se svobodou. Obvykle na nich nechybí striptérky a hektolitry alkoholu. Jestliže však chcete přijít s něčím originálním, vsaďte na:

  • řízenou degustaci kvalitního alkoholu,
  • jízdu v luxusním voze,
  • adrenalinový zážitek,
  • hráčský víkend,
  • gentlemanské posezení s luxusním pitím a doutníky.

Jako outfit můžete zvolit prvorepublikové kostýmy, které vás promění v elegány, námořnické úbory nebo pruhované vězeňské oblečení.

Co by na rozlučce nemělo chybět?

Aby se hosté dobře bavili, můžete do harmonogramu rozlučky se svobodou zakomponovat hry. Mezi ty nejoblíbenější patří:

  • svatební bingo – zakládá se na hádání, jaké dárky nevěsta na rozlučce dostane.
  • Doplňovačka – kartička s předtištěným textem, který se pojí se společným životem nevěsty a ženicha. V textu jsou vynechaná slova, která mají hosté vtipně doplnit.
  • Kdo to řekl? – pod sebou seřazené výroky nevěsty a ženicha, přičemž hosté se snaží uhodnout, kdo to řekl.
  • Jak dobře znáš nevěstu/ženicha – otázky o nevěstě či ženichovi, na které musí účastníci co nejpravdivěji odpovědět.

Kromě her jsou nedílnou součástí rozlučky se svobodou také dárky. Buď se můžete dohodnout na jednom společném daru, na který se všichni složí, nebo může nevěstě či ženichovi dát dárek každý host zvlášť.

Tipy na dárky pro nevěstu:

Tipy na dárky pro ženicha:

  • šperk (spona na kravatu, manžetové knoflíčky, řetízek, náramek),
  • láhev kvalitního alkoholu,
  • jízda rychlým vozem,
  • kubánské doutníky.

Při organizování tohoto typu večírku nezapomeňte, že by měl co nejvíce odpovídat povaze nevěsty či ženicha.