Stříbrné šperky: Víte, co to vlastně stříbro je?

Stříbro se pro výrobu šperků používá už od nepaměti. Víte ale, že není stříbro jako stříbro? Víte třeba, že se stříbrné šperky nevyrábějí přímo z ryzího stříbra? Přečtěte si, jaké typy stříbra existují, jak je to s ryzostí a co jsou puncovní značky.

stříbrná krabička

Obrázek: Stříbro se snadno zpracovává.

Co jste o stříbru možná nevěděli?

Stříbro najdete v chemické tabulce prvků pod značkou Ag, která vychází z latinského názvu Argentum (překlad slova zní bílý). Jedná se ušlechtilý kov bílé barvy, který lidé používají již od starověku. V porovnání s dalšími známými kovy má stříbro nejlepší elektrickou a tepelnou vodivost. Proto se používá nejen ve šperkařství, ale také v elektronickém průmyslu, při výrobě CD a DVD nebo v oblasti fotografického průmyslu. Stříbro má velice dobrou kujnost a snadno se odlévá. V zemské kůře se objevuje jen vzácně, zhruba 0,07–0,1 mg/kg. V mořské vodě je jeho koncentrace zhruba 3 mikorgramy v jednom litru.

Základní informace o stříbru:

  • chemická značka: Ag,
  • atomové číslo: 47,
  • teplota tání stříbra: 961,78 °C,
  • teplota varu stříbra: 2 162–2 212 °C,
  • oxidační číslo: 1,
  • tvrdost podle Mhose: 2,5.

Výskyt stříbra

Stříbro se v přírodě vyskytuje hojněji než zlato, a proto je jeho cena nižší. Na druhou stranu čisté ryzí stříbro se však v přírodě objevuje vzácněji než drahý žlutý kov. Může krystalizovat v dutinách hornin, objevit se ve formě různých pokroucených drátků, vzácněji je pak k vidění ve formě plíšků či hrudek. V přírodě nejčastěji stříbro najdete ve formě minerálu, který se pojí s dalšími minerálními prvky. Patří mezi ně například síra, arzén, olovo, měď a někdy i zlato.

Uplatnění stříbra

Stříbro se používalo nejen jako platidlo nebo jako materiál pro výrobu šperků. V současné době najde uplatnění také ve filmovém průmyslu, při výrobě zrcadel, v optice při výrobě zatmívacích skel, při čištění vody, ale také v lékařství.

30785_stribrne-nausnice-visaci-se-zirkonem-bily-ctverec-11205-1

Obrázek: Stříbro se používá nejen ve šperkařství.

 

Historie stříbra

Těžba stříbra je o něco mladší než těžba zlata a mědi. První nálezy opracovaného stříbra jsou staré zhruba 4 000 let. V Čechách se stříbro nejvíce těžilo ve 13. a 14. století a to především v Kutné Hoře, která se pyšnila nejslavnějším a nejhlubším dolem na světě. Na naleziště stříbra byla bohatá také Příbram. V současnosti je nejvýznačnějším hutním střediskem střední Peru.

Náušnice, náhrdelníky, náramky a další šperky ze stříbra

Ryzí stříbro je samo o sobě velice měkké a snadno poškoditelné. Proto se k němu přidávají další látky, které zlepšují jeho vlastnosti. Především tedy tvrdost. Nejčastější příměsí je měď. Na základě poměru mezi stříbrem a mědí se následně určuje ryzost kovu. Stříbrný šperk se poté označí puncovní značkou a číslem, které vyjadřuje kvalitu stříbra.

Nejčastější typy stříbra

Z hlediska ryzosti a příměsí se stříbro dělí na:

  • Ryzí stříbro – označuje jako se jako fine silver, jeho ryzost je 999 a je výjimečně lesklé. Na výrobu šperků pro běžné nošení se nepoužívá, protože je velice měkké a snadno se ohýbá. Nejčastěji se využívá jako investiční stříbro nebo na výrobu pamětních mincí a medailí. Ze stříbra s ryzostí 999 se vyrábějí stříbrné cihly, které jsou určeny pro nákup a prodej.
  • Sterlingové stříbro – jedná se o slitinu, která obsahuje 92,5 % ryzího stříbra a 7,5 % příměsi. Nejčastěji se ke stříbru přidává měď, kvůli které může mít stříbro lehce zakalenou barvu. Toto stříbro má punc 925 a hojně se používá pro výrobu stříbrných náušnic, řetízků, náramkůnáhrdelníků a dalších šperků.
  • Niklové stříbro – v podstatě se nejedná o stříbro, ale o slitinu mědi, niklu a zinku. Známé je také pod označením německé stříbro.
  • Niello – jde o slitinu stříbra, mědi a olova, která má černou barvu. Využívá se především pro smaltování šperků, ale může z ní být vyrobena i celá ozdoba.
  • Elektrum – v tomto případě máte tu čest se slitinou stříbra, zlata a stopovým množstvím dalších prvků, které se nachází v přírodě. Pro výrobu šperků se toto stříbro používalo s oblibou v Egyptě.

Ve šperkařství se můžete setkat také s termínem postříbření neboli silver plated. Postříbření je tenká vrstva stříbra, kterou se upravuje bižuterie z neušlechtilých kovů. Vrstva stříbra je však natolik tenká, že se brzy ošoupe.

Doplňky ze sterlingového stříbra

Ze sterlingového stříbra se vyrábí většina šperků. Největší poptávka je po stříbrných peckách, visacích náušnicích, ale také stříbrných kruzích. Samozřejmě z tohoto kovu najdete v nabídce také prsteny, přívěsky a soupravy stříbrných šperků.

 32507_perlova-souprava-z-ricnich-perel-bila-29031-1

Obrázek: Stříbro láká svoji příjemnou pořizovací cenou.

Vzhledem ke kombinaci příjemné pořizovací ceny a krásného vzhledu se stříbrné šperky hodí jako dárek pro radost, ale také události, na které nechcete zapomenout.

Jelikož stříbrné šperky obsahují měď, dochází u nich k černání. Proto pokud šperk nenosíte, měli byste jej uložit do krabičky nebo šperkovnice. Před černáním můžete stříbro ochránit vrstvou z rhodia. Jedná se o antioxidační povrchovou úpravu, která stříbro chrání před černáním, žloutnutím a ztrátou lesku.

Stříbrné šperky, které u nás koupíte

34427_stribrny-prsten-s-krystaly-swarovski-bily-35037-1-krystal

34727_stribrny-prsten-s-krystaly-swarovski-mix-barev-modra-ruzova-35014-4

33734_stribrne-nausnice-visaci-s-krystaly-swarovski-zlate-kulate-31176-5-gold

33812_stribrny-privesek-s-krystaly-swarovski-modra-slza-34252-3

Stříbro a další kovy

Stříbro je hned po zlatě snad nejznámějším vzácným kovem. Vyniká především tím, že jej na rozdíl od zlata nebo platiny pořídíte výrazně levněji. U stříbra časem dochází k černání. Nejběžnější slitina pro výrobu šperků má označení 925/1000.

Ryzí zlato je stejně jako ryzí stříbro samo o sobě velice měkké a rychle by se opotřebovalo. Proto se pro výrobu šperků používá jeho slitina. Podle příměsi může mít zlato žlutou, bílou či růžovou barvu. Obsah drahého kovu ve slitině je stanoven státem. Ryzí zlato má označení 1000/1000, pro výrobu šperků se používá slitina 585/1000 neboli 14karátové zlato.

Platina je dražší než zlato. Jedná se o kov šedobílé barvy, který je velmi tvárný a stálý. Pro výrobu šperků se používá klenotnická platina o ryzosti 925/1000. Po přidání palladia se stává ještě bělejší.

Co je to puncovní zákon

Puncovní zákon č. 539/1992 Sb. je zákon o puncovnictví a zkoušení drahých kovů. Stříbrné šperky musejí být označeny puncovní značkou, díky které budete mít jistotu ohledně pravosti šperku. Puncovní značky vydává nezávislý státní orgán, jedná se o puncovní úřad. Hlavním posláním úřadu je ověřování ryzosti výrobků z drahých kovů. Na šperku najdete několik různých značek: ryzostní, výrobní nebo odpovědnostní a státní puncovní značku. Ryzostní a výrobní dávají na šperk sami výrobci, státní puncovní značku může udělit pouze puncovní úřad. Stříbro naleznete nejčastěji pod označením 925.