Šperk ve tvaru srdce: jakou zprávu s sebou nese?

Náušnice ve tvaru srdce, řetízek s přívěskem srdce, prsten s motivem srdce či jakýkoliv jiný šperk s tímto motivem je dárkem, který s sebou nese určité poselství. Dáváte jím najevo přátelství, oddanost, náklonnost nebo romantickou a trvalou lásku. Zjistěte o špercích ve tvaru srdce více.

necklace-2149668_960_720

Obrázek: Šperk ve tvaru srdce je nezapomenutelným dárkem.

 

Jaká je historie šperků ve tvaru srdce?

Symbol srdce je v oblasti klenotnictví oblíbený tisíce let. Původně byla jeho podoba odvozena od listu břečťanu, který se dříve používal jako ozdoba. Může představovat mateřskou, ale také romantickou lásku. Motiv srdce se vyráběl a vyrábí v celé řadě provedení, které s sebou nese různé vzkazy. Rovněž zdobení drahými kameny má určitou symboliku. Jak se význam srdce proměňoval v historii?

34154

Obrázek: Srdce s modrým kamenem bylo symbolem věrnosti. 

 

Starověký Egypt

Při svých pátráních objevili archeologové několik artefaktů, které jsou založeny na motivu srdce. Staří Egypťané totiž zesnulé zdobili amulety právě s tímto symbolem. Věřili totiž, že srdce dodává tělu vitalitu. To je vcelku zajímavá úvaha vzhledem k tomu, že Egypťané nevěděli, jak důležitou úlohu srdce v lidském těle zastává.

Starověký Řím

Symbol srdce se objevoval také na špercích pocházejících z Římské říše. Některé názory tvrdí, že symbol srdce představoval starořímskou postavu jménem Nimrod, který patřil do rodové linie Noema. Ovšem neexistuje mnoho důkazů, které by toto tvrzení podporovaly.

Severní Afrika

Jednou z nejzajímavějších teorií je, že se symbol srdce v klenotnictví poprvé objevil v severní Africe. Konkrétně v 7. století ve městě Kyréna. V této oblasti totiž rostla vzácná rostlina Silphium, na které tato oblast výrazně zbohatla. Silphium bylo ve starověku velice žádanou komoditou. Rostlina se totiž používala jak k lékařským účelům, tak jako koření. Měla pomáhat při hemoroidech či hojení různých zánětů. Rovněž měla být antikoncepcí nebo afrodiziakem. Rostlina však postupem času vyhynula. VRostlina se tehdy vyobrazovala se tehdy na mincích a semenný lusk vypadal velice podobně jako symbol srdce, který známe dnes.

Georgiánská a viktoriánská doba

Symbol srdce neznamenal vždy jen lásku mezi dvěma lidmi. V georgiánské a viktoriánské době nesl symbol srdce více významů. Záleželo na tom, jak byl šperk zpracovaný nebo jaké drahokamy jej zdobily.

  • Jestliže byla v roce 1800 umístěna dvě srdce na šperku vedle sebe, znamenalo to zasnoubení. V případě že byla srdce doplněna červeným rubínem, odkazovala k lásce, modré srdce se safírem bylo pro věrnost a zelené smaragdy byly odkazem pro naději a prosperitu.
  • Společně se srdcem se na špercích, jako jsou prsteny či přívěsky a náramky, zobrazovaly také další motivy. Pokud byl součástí šperku motiv plamene, jednalo se o vášeň. V případě květin měl šperk symbolizovat věrnost a lásku.
  • Některé šperky ve tvaru srdce fungovaly jako amulety proti čarodějnicím. Jejich spodní část byla zakřivená na jednu stranu a měla chránit před zlými čarodějnicemi, které kradly mléko nebo ubližovaly novorozencům.
  • Stříbrné náhrdelníky s propletenými srdci nebo stříbrné řetízky s přívěsky s tímto motivem označovaly věčnou lásku. Podobně jako znamení nekonečna také propletená srdce znamenala lásku, kterou nejde zlomit.
  • Motiv dvojitého srdce s korunou byl symbolem věrnosti v manželství.
  • Jedno srdce s motivem koruny vyjadřovalo, že váš partner je tím jediným vládcem vašeho srdce.
  • Planoucí srdce je symbolem pro „hořící vášeň“, ovšem Nejsvětější srdce s plamenem odkazuje k náboženské lásce.
  • Visací zámky nebo přívěsky ve tvaru srdce měly „uzamknout paměť milovaného člověka“. Zdobení květinami odkazovalo ke vzpomínce, lásce a věrnosti.

 

32408_stribrny-naramek-se-zirkony-dvojite-srdce-13011-1

Obrázek: Propletená srdce jsou znamením věčné lásky.

 

Irsko

Pro Irsko je typický Claddagh prsten. Poznáte jej snadno: dvě spojené ruce drží korunované srdce. Jedná se o tradiční irský prsten přátelství, lásky a věrnosti. Jsou častou volbou za prsteny snubní či zásnubní.

Co říkáte tím, když darujete šperk s motivem srdce

Jestliže se osobu rozhodnete obdarovat přívěskem ve tvaru srdce nebo náušnicemi se srdcem, vyjadřujete tím svoji úctu a náklonnost. Samozřejmě je pro obdarovaného šperk také vzpomínkou na toho, kdo jej daroval, a také na onen slavnostní okamžik. Společně se šperkem darujete také kus svého srdce. Nezáleží přitom na tom, zda bude srdce vyrobené ze Swarovski krystalů, půjde o přívěsek se zlatým srdcem, stříbrný náramek se srdíčkem nebo řetízek se stříbrným přívěskem srdce.

Měli byste vědět, že srdce je sídlem citů, což je již po staletí známé a až na výjimky se považuje za nejdůležitější orgán v těle. Pro někoho je srdce symbolem nekonečné a nerezavějící lásky, pro jiné je odkazem andělské nevinnosti.

Při jaké příležitosti udělá šperk se srdcem největší radost?

Šperk je skvělým dárkem pro jakoukoliv významnou příležitost. Pokud však chcete, aby váš dárek nezapadl v záplavě jiných šperků ve šperkovnici, sáhněte po doplňku ve tvaru srdce. Kdy je nejlepší čas na darování srdce?

Narození miminka – nový život a příchod nového člena do rodiny je jako stvořený pro darování šperku se srdcem. Novopečené mamince uděláte radost stříbrnými náušnicemi se srdíčky nebo Swarovski krystalem vybroušeným do tvaru srdíčka.

34214_stribrne-nausnice-pecka-se-zirkonem-bile-srdce-11270-1

Obrázek: Náušnice za narození miminka.

 

Výročí – k výročí svatby je srdce jako dělané. V tomto případě bude nádherně vypadat přívěsek srdíčko osázený kameny nebo jednoduchý tvar srdce zdobený perlou.

33512_stribrny-privesek-se-svetlemodrou-matnou-swarovski-perlou-srdce-34246-3

Obrázek: Elegantní srdce s perlou.

 

Narozeniny – ke kulatinám se skvěle hodí šperk s motivem srdce. Vsadit můžete na náramek s přívěskem srdce.

 

30299_stribrny-naramek-se-swarovski-krystaly-bile-srdce-33109-1

Obrázek: Náramek se srdíčky.

 

Valentýn – svátek všech zamilovaných se samozřejmě neobejde bez zamilovaných srdíček. Zkuste partnerce udělat radost třeba sadou šperků zdobených srdíčky.

 

30002_sada-sperku-se-syntetickym-opalem-a-krystaly-swarovski-nausnice-a-privesek-oranzove-srdce-39161-1

Obrázek: Elegantní sada na Valentýna. 

 

Odhalte své city a darujte šperk se srdcem od srdce.