Stojan na šperky má designovou, ale také praktickou funkci. Jak vybrat ten nejlepší?

Šperky jsou nepostradatelným doplňkem outfitů. Není nic horšího, než když nemůžete najít druhou náušnici, oblíbený prsten nebo se z řetízků stane jedna velká motanice. V tomto okamžiku je nejlepší sáhnout po organizéru šperků ve formě stojanů či šperkovnice. Na co se zaměřit při výběru?

 stojan

Obrázek: Organizér ochrání vaše šperky.

Proč je dobré si pořídit stojánek či krabičku na šperky?

Ať už se jedná o bižuterii nebo doma máte šperky z drahých kovů, určitě není vhodné, aby se jen tak někde povalovaly. Je potřeba jim dopřát důstojné místo. Díky držáku na šperky či šperkovnici si v nich budete udržovat pořádek, a navíc vám budou šperky vždy po ruce. Už nebudete muset nosit jen jeden pár náušnic, protože se vám ve změti šperků nechtějí hledat jiné. Díky přehlednému uspořádání si budete moct vybrat přesně ten doplněk, který bude k vašemu outfitu či příležitosti nejlépe pasovat.

Kromě přehledného uspořádání pomáhají organizéry na šperky zabránit jejich poškození. Šperky se mohou odřít, poškrábat, ale také začít dříve černat či měnit svoji barvu. To ovšem záleží na tom, z jakého kovu je doplněk vyrobený. V neposlední řadě je potřeba zmínit, že stojan či krabička na šperky plní také designovou funkci. Nejčastěji si své místo najdou v koupelně, ložnici či šatně, kde mohou působit jako stylový doplněk.

Výběr stojanu přizpůsobte designu místnosti a typu šperků

Stojan na šperky je charakteristický tím, že je otevřený. Proto se hodí pro doplňky, kterým nevadí být na denním světle, nevadí jim působení vlhkosti (koupelna) a které nevyžadují speciální pokojovou teplotu. Například stříbrné šperky si žádají tmu a sucho, perly by neměly být uzavřeny v neprodyšné krabičce. Nezapomeňte, že také potřebují vláhu. Stojánek na šperky je proto nejvhodnější na bižuterii, ale také na něj můžete zavěsit zlaté (bílé či žluté) nebo platinové šperky.

stojan na šperky

Obrázek: Stojánek na náušnice.

Typ šperků

Než se rozhodnete pro konkrétní výrobek, udělejte si ve špercích inventuru. Co u vás převažuje? Podle typu šperků si vyberte vhodný stojan. Na trhu můžete najít stojany speciálně určené na náhrdelníkynáušnice či náramky. Ovšem existují také univerzální stojany, které nabízejí prostor pro odložení nejrůznějších typů šperků.

Výrobní materiál a barva

Dalším důležitým aspektem je design stojanu, a to především tehdy, bude-li na očích. Jeho provedení přizpůsobte stylu, ve kterém máte zařízený pokoj. Je rozdíl, zda sáhnete po minimalisticky vyvedeném stojánku, nebo dáte přednost rustikálně pojatému modelu.

Podle stylu místnosti budete vybírat různé výrobní materiály:

  • kov,
  • dřevo,
  • plast.

Kovové i dřevěné stojany na šperky můžete umístit prakticky do jakkoliv zařízeného interiéru. Pozornost věnujte také barvě. Mezi univerzální se řadí bílá, černá a šedá. Oblíbené jsou také stojánky ve zlaté, stříbrné či metalické barvě. Nezapomeňte, že na stojanu budou viset šperky různých barev a tvarů. Proto není vhodné volit organizér, který by měl příliš výraznou barvu (růžovou, zelenou, červenou apod.). Celkový dojem by totiž byl spíše chaotický.

Tvar stojanu na šperky

Provedení stojanu záleží na vašem vkusu, zařízení místnosti i typu šperků. Mezi nejoblíbenější patří:

  • stojany na šperky ve tvaru stromu – jsou ideální pro zavěšení prakticky všech šperků: náhrdelníků, náušnic, řetízků i náramků.
  • Stojan na šperky ve tvaru ruky – již na první pohled odhadnete, že se je vhodným provedením pro prsteny a náramky.
  • Stojan na šperky ve tvaru panenky – do místnosti vnese romantickou atmosféru. Stojan je určený pro všechny typy šperků.
  • Stojan na náramky – zpravidla je opatřen několika válcovými tyčkami, na které se náramky navlékají.

prsten s modrým kamenem

Obrázek: Na prsteny je nejvhodnější stojánek ve tvaru ruky.

Kromě klasických stojanů, které postavíte na rovný podklad, můžete sáhnout také po závěsných variantách. Nejčastěji se setkáte s dřevěným rámem opatřeným poličkou. Závěsné provedení může vypadat také jako „háčky na prádlo“. Existuje rovněž větší provedení krabicového typu, které zavěsíte na dveře.

Stojany na šperky mohou být statické, ale také otočné. Podle typu šperků vybírejte jejich výšku. Například řetízky budou vyžadovat vysoké stojany tak, aby se ve spodní části nezamotaly.

Koupit v obchodě, nebo vyrobit doma?

Nejjednodušší cestou je si organizér pořídit v obchodě. Existuje však spousta rad a návodů, jak si jej vyrobit doma za minimální náklady. Jak mohou DIY stojany na šperky vypadat?

  • Nejjednodušší variantou je naplnit dostatečně vysokou skleněnou vázu dekorativním pískem a kameny, skleněnými peckami či mušlemi. Stojan totiž musí být stabilní. Hluboko do písku zapíchněte větve o síle cca 1 cm. Větvičkám můžete nechat přirozenou barvu nebo je natřít akrylovými barvami. Jednoduše se pracuje také s barevnými spreji.
  • Rám obrazu – jestliže doma máte starý rám obrazu, stačí jej znovu natřít, případně mu vtisknout vintage patinu. Do rámu natáhněte v několika řadách přírodní provázek nebo krajku, za které zavěsíte náušnice. Pokud budete chtít věšet také řetízky, bude potřeba instalace háčků. Další možností je do rámu natáhnout záclonu, do které jednoduše zavěsíte náušnice.

Krabičky na šperky

Krabičky a šperkovnice oceníte především tehdy, pokud máte luxusní šperky s brilianty a dalšími drahými kameny, stříbro nebo perly, které potřebují specifické zacházení. Výhodou šperkovnic je to, že se na šperky nepráší a jsou chráněny před vlhkostí. Nevýhodou ovšem je, že o svých doplňcích nemáte přehled na první pohled.

Materiál šperkovnice

Materiál volte podle toho, zda bude šperkovnice vidět, nebo nikoliv. V případě, že bude na očích, sáhněte po materiálu, který bude korespondovat s charakterem místnosti. Nejoblíbenější je zpravidla dřevo, ale existují také plastové, skleněné a kovové šperkovnice.

Velikost a vnitřní uspořádání

Jestliže se vaše sbírka šperků stále rozšiřuje, je vhodné sáhnout po větší šperkovnici. Podle typů šperků si zvolte vhodné provedení krabičky. Náhrdelníky budou vyžadovat dlouhé zásuvky, prsteny zase podušky, do kterých je zasunete tak, jak to znáte z obchodů. Šperkovnice může být určena pro konkrétní typ šperku, ale také může být univerzální.

Typy krabiček

Na výběr máte celou řadu provedení krabiček. Některé mohou být rozkládací, mohou hrát melodii, jiné mohou mít odklápěcí víko, být zásuvkové nebo skříňkové. Existují také organizéry, které vložíte do zásuvky šatníku.

šperkovnice

Obrázek: Krabičku jednoduše vložíte do zásuvky šatníku.

Nejdůležitější část šperkovnice: polstrování

V žádné šperkovnici by nemělo chybět polstrování. To by mělo být měkké a nepouštět vlákna. Jen tak budete mít jistotu, že se vaše drahé šperky nepoškrábou. Raději se vyhněte polstrování jakoukoliv drsnou látkou. Zároveň dbejte na to, aby se o sebe šperky příliš neotíraly, jelikož i to může způsobit jejich poškození.

Krabička jako součást šperku

Pokud kupujete šperk, můžete k němu pořídit také krabičku. Krabička by měla svojí velikostí odpovídat šperku, který se v ní ukrývá. Samotné provedení krabičky by nemělo zastínit vložený šperk. Například bižuterní doplněk je vhodné darovat v plastové či papírové krabičce. Brilianty skvěle vyniknou v luxusní krabičce ze dřeva.

Krabičku na šperk můžete pořídit v obchodě se šperky, ale také si ji vyrobit doma. Jaké DIY krabičky na šperky jsou nejoblíbenější?

  • Dřevěné krabičky od čaje,
  • plastové krabičky od krémů nebo jiné kosmetiky,
  • plechové krabičky od hodinek,
  • papírové krabičky, které poskládáte z kartonu.

Krabičky můžete nabarvit nebo nastříkat barvou a doplnit stuhami, provázky, knoflíky, mušlemi, krajkami nebo dřevěnými prvky.

Pokud chcete mít o svých špercích dokonalý přehled, a navíc jim zachovat krásný vzhled, pořiďte si stojan či šperkovnici.