Hledáte tipy na vánoční dárky? Vsaďte na nadčasovou hodnotu šperků

Šperky patří mezi nejkrásnější dárky. Nesou s sebou celou řadu sdělní. Mohou vyjadřovat lásku, úctu, respekt nebo třeba přátelství. Jejich největší přidanou hodnotou je nadčasovost. Ať už se obdarovaný na šperk bude dívat kdykoliv, vždy si vzpomene na moment, kdy otevřel krabičku a užasl. Jak vybrat nejvhodnější šperk?

šperk jako dárek

Obrázek: Se šperkem darujete radost a krásu. 

Proč si šperk přát a jak si o něj říct

Šperk je nejkrásnějším dárkem, který může dostat nejen žena, ale také dítě nebo muž. U mužů samozřejmě nepůjde o náušnice, ovšem jestli je nosí, tak proč ne? Ale spíše se bude jednat o manžetové knoflíčky nebo třeba hodinky.

Proč si přát od ježíška právě klenot? Spojuje v sobě totiž krásu, nadčasovost a osobní sdělení. Hodnota šperku se časem neztrácí, a pokud se trefíte do stylu obdarované osoby, můžete si být jisti, že jej bude nosit celý život. Některé šperky se navíc mohou stát dědičnou záležitostí a předávat se v rodině z generace na generaci.

Jakými způsoby si o šperk říct?

Bojíte se, abyste pod stromečkem neotevřela některý z ryze praktických dárků pro ženy? Třeba kuchyňského robota, sadu nových vařeček nebo bavlněné utěrky? Bez ostychu si o šperk řekněte. Jít na to můžete od lesa, nebo přímo.

  • Jak si o šperk říct nenápadně? Surfujte na internetu tak, aby váš partner viděl, na jaké šperky se díváte. Prohoďte při tom něco ve smyslu, že takový šperk by si přála pod stromečkem každá žena. Nebo se společně zastavte u výlohy a obdivujte. Další možností je napsat dopis Ježíškovi, ve kterém buď naznačíte, jaký okruh šperků vás zajímá, nebo napíšete přímo, který si přejte.
  • Jak si říct o šperk přímo? Jednoduše partnerovi či manželovi řekněte, jaký šperk si přejete. Vybrat ho můžete jít buď spolu, nebo si jej vyberte sama a jeho nechte, ať vám jej zabalí.

Jak vybrat správný šperk

Šperk vybírejte podle toho, komu jej kupujte. Jiné nároky budou na vánoční dárky pro ženy, jiné na dárky pro muže a zcela odlišné pro výběr šperku pro dítě.

Zlato nebo stříbro?

Hned na začátku si určete budget. Kolik jste ochotni do šperku investovat? Levnější jsou šperky stříbrné, dražší šperky ze žlutého, bílého či růžového zlata. U zdobení kameny můžete sáhnout po cenově dostupných zirkonech a perlách nebo dražších briliantech.

  • Stříbrné šperky – mějte na paměti, že stříbro časem černá a někdo na něj může mít alergii. Proto je vhodné sáhnout po stříbrných špercích s rhodiem, které zabraňuje černání a nosit je mohou i alergici.
  • Zlaté šperky – pořízení zlatého šperku je investicí, která s sebou nese zprávu o tom, že si dané osoby skutečně ceníte.

34358_zlate-nausnice-81011-1-bile-zlato-s-briliantem

Obrázek: Zlato pro výjimečnou osobu. 

Jak trefit vkus?

Trefit se do vkusu je umění. Inspiraci hledejte ve špercích, který již obdarovaný nosí. Potrpí si na luxus a extravaganci? Pak sáhněte po výrazných špercích zdobených barevnými kameny či výrazným rytím. Pokud se jedná spíše o tradičně či sportovně založeného člověka, tak zvolte spíše minimalistické a decentní provedení.

Kromě toho si všímejte také tvaru obličeje, barvy vlasů a barvy očí. Ženy s kulatým obličejem by měly nosit spíše závěsné a dlouhé náušnice. Ženám s oválným obličejem budou slušet pecky. Z hlediska barvy kamenů se řiďte podle barev očí a vlasů:

  • černovlásky – růžová, červená, modrá, zelená,
  • brunetky – modrá, červená, fialová,
  • zrzky – zelená, modrá, žlutá,
  • blondýny – sluší jim každá barva,
  • modroočka – materiály: stříbro, platina bílé zlato. Barvy: hnědá, šedá, červená, růžová.
  • Zelenoočka – modrá, červená, zelená,
  • oříškové oči – materiál: růžové nebo žluté zlato. Barvy: růžová, purpurová, modrá, červená.
  • Hnědoočka – materiál: žluté a bílé zlato, stříbro. Barvy: zelená, modrá, červená a hnědá.

Vánoční dárek pro ženy, maminky

Svojí manželce uděláte rozhodně radost bílým nebo žlutým zlatem, které mohou zdobit zirkony či brilianty. Trefíte se i v případě, že vsadíte na šperky s perlou.

Bílá perla je klasikou, ale pokud vaše vyvolená raději experimentuje, sáhněte po perle barevné. Radost jí rozhodně uděláte párem zlatých náušnic, ale také řetízkem s přívěskem. Nečekaným dárkem může být prsten s briliantem. Vsadit můžete na motiv srdce, který odkazuje k vaší lásce, ale sáhnout můžete i po květině, která nosí štěstí.

Vánoční dárky pro mladé slečny

Mladým slečnám udělá radost stříbrný šperk zdobený zirkony. Hitem letošní podzimní sezony jsou mono náušnice nebo komplet větší a menší náušnice. Mezi teenage jsou oblíbené také šňůrkové náramky se znaky nekonečna, lásky či přátelství.

34757_kabbalah-naramek-proti-uhranuti-se-stribrnym-ctyrlistkem-13001-3-cerveny

Vánoční dárek pro babičky

Při výběru šperku pro babičku vsaďte na klasické žluté zlato. Chybu rozhodně neuděláte s přívěskem ve tvaru medailonku, do kterého můžete nechat vygravírovat text. Elegantní dámy potěší také perlové šperky nebo sady.

Vánoční dárky pro děti

Typickým šperkem pro děti, respektive holčičky jsou dětské náušnice, které mohou být ze zlata, ale také stříbra. Sáhnout můžete i po přívěsku na řetízek.

Jaké jsou trendy zimní sezony 2021/2022?

Pokud chcete darovaným šperkem skutečně překvapit, darujte takový, který je právě v kurzu. Co letošní sezonu frčí?

  • Především výrazné šperky, které budí pozornost okolí.
  • Krk by měly zdobit silné řetězy.
  • Mono náušnice – v uchu se nosí pouze jedna výrazná náušnice, zpravidla závěsná.
  • Řetízkové náušnice – střapce z tenkých řetízků.

Z jakých šperků můžete vybírat?

Na trhu je celá řada šperků, jak se v nich zorientovat a jaký šperk bude pro vaši polovičku ten správný?

  • Prsteny – jsou vhodným vánočním dárkem pro manželky, přítelkyně a dcery. Prsteny pro manželky by měly být z bílého zlata, které je neskutečně trendy. Přítelkyním a dcerám udělají radost stříbrné prsteny se zdobením barevnými kamínky.
  • Náušnice – v dětském provedení jsou skvělé pro menší holčičky. Rozplývat se nad nimi však budou také manželky, přítelkyně, kamarádky a dcery. Jen si dejte pozor, zda má dáma propíchnutou ušní dírku.
  • Náramky – jsou oblíbené především u mladší generace. Trendy je šňůrková nebo řetízková zpracování s přívěskem. Vyzrálé ženy dají přednost perlovým náramkům.
  • Náhrdelníky – perlové ocení především ženy ve středním věku nebo babičky. Náhrdelníky s přívěsky udělají radost novopečeným maminkám a mladším dívkám.
  • Přívěsky – přívěsek je univerzální šperk, kterým uděláte radost ženě každého věku. Jen je důležité sáhnout po správném motivu.
  • Soupravy – značí vyzrálost a dospívání. Radost udělají vaší manželce, ale také dívce, která má za sebou teenage věk. Hodí se převážně pro společenské události.
  • Klíčenky – s elementy Swarovski jsou považovány za luxusní šperk, který může nosit babička, manželka, dcera i přítelkyně.

Pár dobrých rad závěrem

Při výběru šperku jako vánočního dárku pro ženu, nezapomeňte:

  • u prstenu změřte správně jeho velikost,
  • pokud si nejste jisti vkusem, raději šperk vyberte společně s obdarovanou,
  • ujistěte se, že vaše drahá šperky skutečně nosí a ráda je střídá,
  • klenot darujte v reprezentativní krabičce (papírová bude působit laciným dojmem, sáhněte raději po dřevěné nebo tradiční sametové).

Udělejte letos vánočním dárkem skutečně radost. Šperk je záležitostí, díky které se na tento Štědrý den rozhodně nezapomene.