Chcete nosit šperky, které se jen tak nepoškrábou? Sáhněte po těch ošetřených rhodiem

jewellery-1723637_960_720

Obrázek: Šperky s rhodiem si dlouho zachovají svůj krásný vzhled. 

Rhodium se představuje

Rhodium je drahým kovem, pro který je typická stříbrná barva. Jeho chemická zkratka je Rh. O jeho objev se v roce 1803 zasloužil anglický chemik William Hyde, který má na kontě také objevení palladia. Ve šperkařství se v porovnání se zlatem a stříbrem tedy používá mnohem kratší dobu. Jen pro zajímavost: zlato bylo nalezeno ve španělských jeskyních zhruba 40 000 let př. n. l. a záznamy o opracovaném stříbru hovoří o stáří zhruba 4 000 let.

Pojmenování dostalo rhodium podle své narůžovělé barvy. Název pochází z řečtiny, ve které rhodon znamená růžový. Společně s palladiem a rutheniem patří mezi tzv. lehké platinové kovy. Jeho charakteristickými rysy jsou:

  • vynikající chemická stálost a odolnost,
  • středně dobrá elektrická a tepelná vodivost,
  • vysoká tvrdost.

Tvrdost podle Mohsovy stupnice odpovídá hodnotě 6, u stříbra je tvrdost 2,7 a u zlata 2,5. Teplota tání rhodia je 1 964 °C, u zlata mluvíme o teplotě tání 1 063 °C a teplota tání stříbra je 961,3 °C. Rhodium se jen velmi neochotně rozpouští pouze v těch nejsilnějších kyselinách (lučavka královská nebo za vysokého tlaku v koncentrované kyselině chlorovodíkové za přítomnosti chloristanu sodného).

Kde se získává?

Rhodium se v přírodě objevuje jen v nepatrném množství, v zemské kůře se ho průměrně nachází jen 0,0000001 %. Najdete jej v ryzí podobě společně s jinými platinovými kovy. Obsahují jej kuprorhodsit, čerepanovit, polkanovit nebo miassit. Mezi největší naleziště patří platinové doly v Jihoafrické republice a v pohoří Ural. Kromě toho se těží také v Jižní Americe, kde je součástí zlatonosných rud, v Kanadě je příměsí niklu a v Česku se ložiska s ním vůbec nevyskytují.

V jakých odvětví se používá

Vzhledem k tomu, že se ročně vytěží zhruba jen 30 tun tohoto kovu a poptávka výrazně převyšuje nabídku, je cena tohoto kovu obrovská. V roce 2008 dosáhla průměrná cena rhodia za trojskou unci, tedy 31,3 g maximální hodnoty, 6 530 USD. Je proto výrazně dražší než zlato, stříbro, platina nebo palladium. Samotné šperky se z něj proto nevyrábí.

35417_stribrne-nausnice-kruhy-61001

Obrázky: Stříbrné náušnice, které jsou opatřeny ochrannou vrstvou z rhodia. 

Ve šperkařství se používá k pokovování, konkrétně se jedná o galvanické pokovování. Dále si své uplatnění našel také v průmyslu. Používá se třeba při výrobě teplotních čidel, měřicích zařízení nebo katalyzátorů.

Co si koupíte, pokud se rozhodnete pro rhodiované šperky

Rhodiování je proces, díky kterému šperky získají lepší odolnost a déle si zachovají svůj vzhled. Jde v podstatně o „antioxidační úpravu“. Rhodiované stříbro je lesklejší a také je chráněno proti přirozené oxidaci, které se říká černání. K černání stříbra dochází především kvůli vlhkosti, vzduchu a potu. Ovšem před agresivním potem nemusí stříbrný šperk ochránit ani rhodium.

U bílého zlata se rhodiování provádí nejen kvůli zvýšení odolnosti, ale také proto, aby kov získal stříbrnou/bílou barvu a lesk. Rhodium ocení všichni ti, kteří mají alergii na stříbro. Rhodiováním se dnes ošetřuje většina kvalitních šperků. Můžete si tak pořídit například rhodiované náušnice, prsteny nebo stříbrné či zlaté řetízky atd.

Jak galvanické pokovení probíhá?

Galvanické pokovení je chemický proces, během kterého se využívá stejnosměrného elektrického proudu. Díky němu přecházejí ionty kovu z roztoku nebo elektrody (anody) na druhou elektrodu (katodu). Tím dojde k vytvoření povlaku. Ve šperkařství se pro pokovování používá roztok, ve kterém je rozptýlen kov, jež se bude nanášet na šperk.

Při pokovování roztokem projde šperk několika fázemi:

  • odmaštěním,
  • aktivací povrchu,
  • pokovením.

Po každém kroku je důležité pečlivé opláchnutí vodou. Před rhodiováním je potřeba šperk ze stříbra či jiného kovu důkladně vyčistit. Rhodiováním je možné opatřit stříbrné, zlaté (šperky z bílého zlata) i palladiové šperky, ale také výrobky z méně ušlechtilých kovů.

Na šperk se rhodium nanáší jen v tenké vrstvě, obvykle 0,1–0,25 mikrometru. Vzhledem k tomu, že se nošením vrstvička postupně ošoupe, je potřeba ji nechat čas od času obnovitPrstenynáramkyřetízky by se měly pokovovat zhruba po 5 letech, náušnice zhruba po 10 letech. Při obnovování vrstvy se odstraňuje pouze rhodium, takže dochází k minimálním ztrátám na zlatě, stříbře nebo jiném kovu.

34511_stribrny-prsten-s-krystaly-zlaty-35805-5

Obrázek: Stříbrné prsteny jsou díky rhodiu odolnější a jsou chráněny proti černání. 

Proč se rhodiování provádí?

Šperky z drahých i méně ušlechtilých kovů se rhodiem opatřují především proto, že:

  • jsou chráněny proti černání (stříbro),
  • získávají bělejší vzhled (bílé zlato),
  • jsou odolnější proti poškrábání,
  • mohou je nosit i alergici,
  • získávají delší životnost,
  • mají krásnější vzhled.

Rhodiovou vrstvou mohou být opatřeny veškeré šperky, tedy náušnice, náramky, prsteny, řetízky, brože a podobně.

Další možnosti pokovení šperků

Kromě rhodiování si můžete šperky nechat povrchově upravit i jinými způsoby.

  • Oxidace – jedná se o chemický proces, který dodává šperkům zastaralý vzhled. U prstenu, který má vrytý text, můžete oxidací dosáhnout jeho kontrastního vyniknutí (text bude lépe čitelný). Oxidace je dokončovací prací, nejedná se o nátěr či povlak.
  • E-pokrytí – má funkci ochrannou. Provádí se na principu elektrického proudu, kterým se kovový povrch natírá organickým lakem.
  • Stříbření – při stříbření se na stříbrnou základnu nanáší 100% stříbrná vrstva. Obvykle se jedná o vrstvu silnou 1 mikrometr.
  • Zlacení – na povrch stříbrné základny se nanáší tenká vrstva žlutého nebo růžového zlata. Nanášení může být buď chemickým, nebo elektrickým postupem.
  • Platinování – vrstva platiny se nanáší obvykle na stříbrné šperky.

Péče o šperky

Každý šperk si zaslouží jinou péči. Při čištění zlata budete postupovat jinak než při čištění stříbra. Vyplatí se ovšem znát některé zásady, jež vám pomohou životnost šperku prodloužit. O které se jedná?

  • Šperky si nasazujte až po nanesení make-upu, parfému, krému či laku na vlasy.
  • Šperky, které mohou při úklidu přijít do kontaktu s čisticími prostředky, raději odložte na bezpečné místo.
  • Se šperky se nekoupejte v bazénu ani v moři.
  • Snažte se, aby se o sebe šperky při nošení neotíraly.
  • Ukládejte je na měkký povrch, do zavíratelných šperkovnic nebo na stojánek na šperky.

Toužíte i vy po tom, aby vaše šperky vypadaly dlouho jako nové? Sáhněte po těch s rhodiovou úpravou.