Jak správně vyčistit zlato? Které metody doporučují sami zlatníci?

Zlato patří k nejodolnějším drahým kovům, a proto je nejčastějším materiálem pro výrobu šperků ze zlata žlutého, bílého i růžového. Je zcela běžné, že se postupem času na vašem zlatém prstenu, náušnicích nebo řetízku objeví zub času. Při čištění ovšem buďte opatrní. Postup při čištění zlatých šperků bez kamenů a s kameny je totiž rozdílný.

zlato

Obrázek: Čištění šperků vyžaduje šetrný přístup.

Čištění šperků ze zlata

Objevili jste na svém prstenu, řetízku či náušnici škrábance nebo nečistoty? Rozhodně to není nic, za co byste se měli stydět. Je to známka toho, že s vámi šperky žijí váš život. Aby však vydržely co nejdéle krásné a v dokonalé kondici, je potřeba o ně správně a pravidelně pečovat. Existuje mnoho návodů, které vám zodpoví otázku, jak doma vyčistit zlato a zlaté šperky, ale pamatujte na to, že vždy musíte přihlédnout k tomu, že zlato bez kamínků se čistí jinak než zlato s kameny. Pokud se bojíte, abyste šperk neponičili, raději jej odneste ke zlatníkovi.

Obecně se doporučuje šperky lehce čistit každý měsíc. Aby jejich krása a lesk vydržely co nejdéle, vyvarujte se při nošení následujících aktivit:

  • práce s chemikáliemi,
  • sportování,
  • plavání v bazénu,
  • hrubší manuální práce,
  • špinavé práce.

Chcete vědět, jak vyčistit stříbro? Odpověď najdete v tomto článku.

Dáte přednost čištění doma nebo se obrátíte na odborníky?

Péče o klenoty není nijak náročná, takže ji můžete bez obav provádět i doma. Je ovšem důležité znát a dodržovat určitá pravidla. V případě, že vám šperk nejde vyčistit nebo se jedná o vzácnost s drahými kameny, je lepší otázku jak vyčistit zlaté náušnice či prstýnek nechat na klenotníkovi.

Domácí čištění zlata

Kladete si otázku, jak vyčistit bílé nebo klasické žluté zlato? Mějte na paměti, že byste neměli sahat po agresivních abrazivních prostředcích, které mohou povrch kovu, ale i kamenů poškrábat. Pro domácí čištění zlatých šperků nepoužívejte ani chemické prostředky, které nejsou přímo určeny pro jejich čištění. Velkou paseku můžete nadělat i při leštění tvrdými papírovými ubrousky. Nikdy pro čištění nepoužívejte zubní pastu. Ta může povrch zmatnit, a zlato tak ztratí svůj lesk.

Nejlepším způsobem, jak čistit zlato, je leštění měkkým hadříkem, a to ideálně po každém sundání. Díky tomu ze šperků odstraníte kosmetické přípravky, mastnotu, pot a organické zbytky, které během celého dne na doplňku ulpí.

Při domácím čištění můžete využít některých babských rad nebo si do klenotnictví zajít pro speciální přípravky pro čištění zlatých šperků.

Čištění u odborníka

Jestliže doma máte prsten zdobený rytím, starý a vzácný šperk nebo klenoty s kameny, obraťte se na klenotníky. Ti vědí, jak vyčistit zčernalé zlato nebo jak odstranit znečištění v důsledku stáří materiálu. Pro čištění zlata obvykle používají ultrazvuk, který zlato čistí pomocí ultrazvukových vln.

Ultrazvukovou čističku si můžete pořídit i domů, ale připravte se na vyšší pořizovací cenu, která se pohybuje okolo 1 000 Kč. Tento výrobek se hodí hlavně pro řetízky, náramky, prsteny bez kamenů. Nesmí se ovšem používat pro čištění perel, opálů nebo korálů. Nedoporučuje se ani pro čištění smaragdů nebo větších drahokamů. Ty totiž mohou obsahovat inkluze a jen zkušený odborník pozná, zda kámen ultrazvuk snese, nebo ne.

34484-3_stribrny-prsten-s-krystaly-swarovski-ruzovy-35028-3

Obrázek: Čištění prstenů s kameny nechte odborníkovi.

Jak vyčistit zlato doma

Pro čištění zlatých šperků je ideální měkký bavlněný hadřík a mýdlo. Vyzkoušet můžete i celou řadu babských receptů, ale pamatujte, že při jejich použití byte měli pracovat vždy opatrně. Některé abrazivní metody mohou zlato poškrábat. Tak na to pozor.

Ideální postup pro domácí čištění zlatých šperků

Pro domácí čištění budete potřebovat:

  • bavlněný hadřík,
  • mýdlo,
  • kyselinou citronovou nebo citronovou šťávu.

Úplně nejlepším způsobem, jak oživit lesk například u zlatého prstýnku je leštění bavlněným hadříkem. Využít můžete i speciální vaty nebo hadříky napuštěné roztokem pro leštění a ochranu povrchu. Existují také pěny, krémy a roztoky pro čištění zlatých šperků.

Mnohé nečistoty dostanete z povrchu zlatých šperků použitím klasického mýdla. Prsten nebo náušnici mýdlem opatrně omyjte a následně opláchněte teplou vodou.

S namodralými nebo nazelenalými skvrnami vám pomůže kyselina citronová nebo citronová šťáva. Šperk ponořte do kyseliny citronové a nechte jej tam 5–10 minut, poté jej opláchněte vlažnou vodou. Vyzkoušet můžete i pokapání povrchu citronovou šťávou. Nechte ji pár minut působit a pak klenot opláchněte pod teplou vodou.

Jak vyčistit zčernalé zlato? K černání zlata dochází jen výjimečně. Nikdy ovšem nereaguje zlato, ale prvky, které jsou ve slitině obsažené. Zpravidla se tak děje kvůli agresivnímu potu, užívaným lékům, alergii na některý prvek, kosmetice s obsahem jodu a podobně. Nechejte šperk vyčistit ve zlatnictví.

34319_zlate-nausnice-81006-1-bile-zlato-s-briliantem

Obrázek: Na čištění je nejlepší měkký hadřík. 

Babské rady, u kterých je potřeba být na pozoru

Jak vyčistit zašlé zlato a jaký je nejlepší domácí recept na jeho čištění? Jak vyčistit zlaté náušnice nebo řetízek? Zeptejte se na tyto otázky internetu nebo známých a dostanete celou řadu „zaručených“ postupů, jak svým klenotům vrátit zašlý lesk. Nemůžeme tvrdit, že nefungují, ale musíme vás upozornit, že někdy mohou šperk poškodit. Nejčastější je poškrábání povrchu.

  • Prášek do pečiva – na vlhký bavlněný hadřík naneste prášek do pečiva a šetrně prsten leštěte. Dejte pozor, abyste povrch nepoškrábali.
  • Cigaretový popel – z vody a popela vyrobte pastu, kterou budete šperk leštit. Stejně jako u prášku do pečiva si dejte pozor na poškrábání.
  • Světlé pivo – tento zlatavý mok pomůže navrátit všemu zlatému šperku krásu. Stačí, když klenot do piva ponoříte na noc. Pak jej stačí opláchnout vodou.
  • Vaření s jedlou sodou – také jedlá soda se používá na čištění zlata. Stačí do hrnečku vložit alobal, na něj položit zlato, posypat jedlou sodou a zalít vodou. Roztok na čištění zlata nechte chvíli vařit a poté skvost opláchněte.

Dobré rady, které se hodí znát

Při čištění je rozhodně lepší vždy postupovat opatrně a šetrně. Mohli byste si totiž šperk poničit natolik, že by vyžadoval opravu u odborníků. Kromě čištění je ovšem potřeba o své klenoty pečovat i jiným způsobem.

  • Správné skladování – aby šperky vypadaly stále jako nové, ukládejte je na tmavá místa bez slunečního svitu. Ideální jsou šperkovnice polstrované měkkou látkou.
  • Nekoupejte se se šperky – zašlost zlata může být důsledkem koupání. Jeho povrch se může poškrábat houbou, ale i sprchovými gely s peelingovými částečkami.
  • Nespěte se šperky – na mokrý šperk se mohou nalepit nejrůznější nečistoty včetně vláken z ložního povlečení.
  • Před odložením šperk vyčistěte – i když víte, že klenot nebudete nějakou dobu nosit, vyčistěte jej před uložením do šperkovnice.

Správná a pravidelná péče dodá vašim doplňkům krásný vzhled, kterým se můžete kochat vždy, když se na ně podíváte.