Šperky se zeleným kamenem dodávají energii a naději. Chybět by neměly ani ve vaší šperkovnici

Minerální kameny lidstvo přitahují nejen svým vzhledem, ale mnohdy také svými účinky. Hojně se využívají především v módě, ale také při práci na sebe sama. Například zelené kameny s sebou nesou čistou pozitivní energii. Jak vybrat ten nejlepší odstín?

zelený kámen

Obrázek: Zelená barva upoutá pozornost. 

Šperky s barevným kamenem přitahují pozornost

Prsteny, náhrdelníky, náušnice a další šperky jsou neodmyslitelným doplňkem módních outfitů. Věděli jste ale, že s sebou mohou nést různá poslání? Například srdce je odrazem lásky, čtyřlístek zase štěstí. Stejně tak je to i s barevnými kameny. Každá barva s sebou nese jiné sdělení. Barevný drahý kámen můžete vybírat třeba podle toho, jakou v sobě má energii nebo podle znamení zvěrokruhu.

Šperky s barevným kamenem rozhodně upoutají pozornost. Jsou skvělým dárkem či doplňkem pro všechny, kteří se nebojí být vidět. Vyznavači tradice raději sáhnou po žlutém či bílém zlatě s čirým briliantem, ale milovníci extravagance se nezaleknou šperku s oranžovým, žlutým, červeným, modrým nebo zeleným kamenem. Nabídka je široká, takže si jen stačí vybrat, která barva je vašemu srdci nejblíže.

Jaké poslání s sebou nesou zelené kameny

Zelená barva je přímo nabitá symbolikou. Označuje se jako barva bezpečí. Zároveň znamená otevřenou mysl a odvahu. Zelená říká: jeď, jdi do toho, dej tomu zelenou! Věděli jste, že tato barva patří k nejrozšířenějším na Zemi? Najdete ji, stejně jako barvu modrou, v přírodě, která nás obklopuje na každém kroku. Lidské oko na zelenou barvu reaguje nejcitlivěji. Podle psychologie barev zelená znamená:

  • život,
  • energii,
  • mládí,
  • jaro,
  • naději.

Předností drahých kamenů v zelené barvě je jejich bohatá nabídka tónů. K dostání jsou totiž teplé i studené tóny. Proto zelená sluší prakticky každému. Jen je potřeba sáhnout po správném zbarvení, které bude odpovídat například barvě očí, vlasů či pleti. Obecně lze říci, že:

  1. Studené typy by měly sáhnout po hráškové zeleni, olivové a khaki barvě.
  2. Teplým typům budou slušet zelenožluté odstíny.

Mezi chladnější odstíny patří ametyst zelený, zelený diamant a smaragd. Do teplejších se řadí olivín, vltavín nebo třeba tsavorit. Záleží ovšem na odstínu.

32639_stribrny-prsten-s-krystaly-zeleny-35018-3-chrysolite

Obrázek: Svěží mátová barva zeleného krystalu

Jakým šperkem se zeleným kamenem se ozdobit?

Zelený kámen se může nacházet prakticky v jakémkoliv typu šperku. Zvolit si můžete také kombinaci s kovem. Teplým dojmem působí spojení žlutého zlata a zeleného kamene. Studenějším, ale také modernějším kombinace zeleného kamene s bílým zlatem nebo stříbrem. Ten, kdo miluje extravaganci, by měl sáhnout po kombinaci růžového zlata a zeleného kamenu.

  • Zelené prsteny – prsteny mohou být osazeny jedním velkým zeleným kamenem, ale výjimkou není ani posetí drobnými zelenými kamínky. Luxusně vypadají prsteny se zelenou perlou.
  • Náušnice náušnice se zeleným kamenem mohou mít podobu drobných pecek, ale také kroužků s přívěskem nebo delších visacích náušnic. Nechybí ani perlové náušnice. Tvar kamenů může být kulatý, čtveratý, kapka, motýlek, kytička a další. Zelené kameny si budou rozumět s kameny bílými. K dostání jsou zlaté i stříbrné náušnice se zelenými kameny.
  • Přívěsky – jsou skvělým doplňkem pro jednoduché řetízky. Přívěsky mohou kombinovat více zelených odstínů nebo zelenou a jinou barvu. Mezi nejoblíbenější tvary patří srdíčka, kapky, květiny nebo kolečka/placky.
  • Zelené náhrdelníky – náhrdelník je obyčejně k dostání s přívěskem se zeleným kamenem. Rozšířená je také nabídka perlových či korálkových náhrdelníků v zelené barvě.

29459_nausnice-bizuterie-se-swarovski-krystaly-zelena-kyticka-51042-3

Obrázek: Luxusní kombinace zelené a stříbrné barvy. 

Které zelené kameny jsou nejoblíbenější a jaký je jejich význam?

Drahých zelených kamenů jsou na trhu desítky. Některé jsou ikonické, jako například smaragdy, jiné jsou méně obvyklé. Ve druhém případě mluvíme třeba o zeleném ametystu nebo olivínu. Jaké zelené kameny se ve špercích objevují nejčastěji?

  • Smaragd – je obdivovaný napříč kulturami již od starověku a společně s rubínem a safírem patří do tzv. velké trojky. Smaragd má symbolizovat lásku a krásu, má umožnit svému nositeli vidět pravdu, posilovat paměť a intuici. Za svou zelenou barvu vděčí chromu a vanadu. Smaragd se bude nádherně vyjímat na prstenu i náušnicích.
  • Vltavín – jedná se o ryze český diamant, který se vyskytuje v povodí řeky Vltavy. K dostání je v barevné sféře od světle až po tmavě hnědozlatou. Někteří nadšenci věří, že se v něm ukrývá kosmická energie. Vltavíny se skvěle vyjímají ve výrazných zlatých prstenech nebo náušnicích.
  • Olivín – také se nazývá peridot. Jedná se o nejvýraznější kámen ze všech zelených. drahokamů. Může mít živě zelenou až žlutozelenou barvu. Je spojován se světlem a Egypťané ho nazývali kamenem slunce. Svého nositele má ochránit před temnotou.
  • Ametyst zelený – zelený ametyst je ve skutečnosti zelenkavě zbarvený křemen, který obsahuje příměsi železa a niklu. Má jemnou zelenkavou barvu ve studeném tónu. Označit ji můžeme jako mátovou nebo mentolovou. Zelený ametyst si rozumí s růžovým a bílým zlatem.
  • Tsavorit – jde o odrůdu granátu grosuláru. Odstínem se podobá smaragdu, ale má výraznější lesk a je trvanlivější. Je ideální do šperků pro každodenní nošení. Je kamenem pozitivního myšlení a úspěchu.
  • Zelený diamant – zelené diamanty patří k nejvzácnějším. Za svoji barvu vděčí radioaktivnímu záření. Samotný diamant však radioaktivní není. Je kamenem energie a rovnováhy.
  • Nefrit – označuje se názvem jade. Charakteristická je pro něj sytě špenátová barva, která po naleštění získává dokonalý skelný lesk. Nefrit zklidňuje, učí toleranci a pochopení.
  • Jadeit – je pro něj charakteristický matný až skelný lesk. Je neprůhledný, prosvítá pouze na stranách. Harmonizuje organismus a pomáhá s udržením nadhledu.
  • Malachit – poznáte jej podle královské zelené barvy a originální kresby. Je ochráncem proti negativní energii a pomáhá zbavit se naučených vzorů a blokád.
  • Turmalín – v zeleném zbarvení se nazývá veredit. O turmalínech se říká, že dodávají životní sílu a umí negativní energii převádět na pozitivní. Jeho naleziště jsou i v České republice.
  • Opál – je pro něj charakteristická hra barev. Osazují se jím prsteny, náhrdelníky, ale také náušnice. Přináší optimismus a patří mezi nejsilnější léčivé kameny.

 

37301_sada-sperku-se-zirkony-nausnice-a-privesek-bila-kridla-a-zelene-krystaly-19001-3-emerald

Obrázek: Soupravy se zdobením zelenými kamínky. 

Podle čeho vybírat zelený kámen

Pokud vybíráte šperk jako dárek, je vhodné vědět, pro koho je zelená barva vhodná. Šperk se zeleným kamenem bude vhodný pro:

  • osoby se studenou barvou pleti, které se špatně opalují a lehko se spálí,
  • černovlásky,
  • zrzky,
  • blondýny,
  • zelenoočka,
  • hnědoočka.

Zelené kameny si budou skvěle rozumět se zlatým či stříbrným prstenem nebo náušnicemi. Se zlatou bude celkový efekt působit teple. Se stříbrnou barvou nebo bílým zlatem se dočkáte spíše studeného vzhledu.

Pokud vybíráte šperk se zeleným kamenem pro sebe, zaměřte se na energii, kterou by vám měl dodávat. Nahlédnout můžete i do svého horoskopu. Každé znamení má určený svůj kámen.

Jestliže toužíte po šperku s netradičním kamenem, sáhněte po tom, který má zelenou barvu. Upoutá pozornost, a navíc vás bude nabíjet pozitivní energií.