Starožitné šperky jsou opět v kurzu. Představují bezpečnou investici a jsou nositeli příběhu

Staré či starožitné šperky s sebou nesou kus historie. Dávají vám nahlédnout nejen do módního vkusu dob dávno minulých, ale také vám ukazují řemeslnou zručnost. Takové šperky jsou ideální nejen pro investici, ale mohou se také stát cenným dárkem, který se bude ve vaší rodině dědit po generace.

starožitné šperky

Obrázek: Hledáte bezpečnou investici? Pořiďte si šperk. 

Významů, které si starožitný šperk nese, může být hned několik

Starožitný klenot může mít hned několik poslání. Někdo jej pořizuje na investici, pro někoho představuje připomenutí rodinných kořenů a někdo po něm sáhne, protože obdivuje vintage.

Kromě emocionální hodnoty mají tyto šperky také hodnotu historickou, která se mnohdy výrazně podepisuje na jejich ceně. Tu zvyšuje především kvalitní zpracování. Investice do šperků, a to nejen starožitných, patří mezi ty bezpečné, podobně jako investice do nemovitostí. Nemyslete si však, že na nově pořízených špercích rychle zbohatnete. Zhodnocují se totiž pomalu. Aby vám šperk přinesl zisk, je nejlepší, pokud je něčím unikátní.

Jak poznat a vybrat hodnotný starý šperk

Máte doma staré zlaté nebo stříbrné šperky? Možná se jedná o významný starožitný klenot. S určením jeho ceny, datací a dalšími informacemi vám pomohou na puncovním úřadě.

Puncovní značky

Obecně platí, že by šperk z drahého kovu měl být označen puncem, který informuje o ryzosti, původu a pravosti klenotu. Dále zde může být identifikační značka výrobce, ryzostní punc a státní punc. Pamatujte, že ne všechny značky musí šperk obsahovat. Svůj punczlato, stříbro i platina.

Možná při zjišťování původu šperku narazíte na pojem staré puncovní značky. Jedná se o značky, které se používaly za dob Rakouska-Uherska, Protektorátu Čechy a Morava, Československa a Slovenského štátu. Zároveň označují ryzost kovu nejméně 580/1000.

Drahý kámen

Jestliže vybíráte hodnotný starožitný šperk, je důležitá také kvalita kamene. U každého drahého kamene hraje roli jeho váha, brus, čistota a barva. Cennější než diamanty mohou být třeba rubíny z Barmy nebo safíry z Kašmíru.

 34337

Obrázek: Hodnotu šperku zvyšuje kvalita drahého kamene. 

Další kritéria výběru

Kromě materiálu a kamene jsou důležitá i další kritéria. Patří mezi ně například:

  • značka či jméno umělce, který šperk vyrobil,
  • zpracování,
  • období, ze kterého šperk pochází,
  • kolik kusů jej bylo vyrobeno.

Hodnotu šperku může zvýšit také jméno významného majitele, který šperk v minulosti vlastnil.

Které historické éry jsou v současné době v módě

V současné době je enormní zájem o šperky z období biedermeieru, secese a art deca. Obecně se výrazné zpracování šperků dostává opět do módy a přesně tento nárok splňují doplňky ze zmiňovaných období.

Biedermeier inspiroval mladší kubismus

Vzhledem k tomu, že se biedermeierem inspiroval o více než 100 let mladší kubismus, působí šperky z tohoto období překvapivě moderně. Pro výrobu se používaly klasické drahé kovy a vzácné kameny, ale také náhražky, které zlato a stříbro věrně napodobovaly. Proto je důležitá kontrola stříbrného či zlatého puncu. Zdobilo se granáty, perlami a perličkami. Šperkům nechyběly přívěsky a závěsy.

Mezi nejoblíbenější šperky biedermeieru patřily brože se třemi a více přívěsy, křížek na řetízku, otevírací medailonky ze zlata. Díky hlubokým dekoltům na oblibě získaly tzv. koliéry neboli náhrdelníky se závěsy. Náušnice byly dlouhé, náramky měly vzhled širokých obrouček s rytým dekorem a zdobením, prsteny byly především pamětní nebo pečetní.

Secese s vášní pro neobyčejné barvy a přírodní tvary

Uvolněná secese dala šperkařům možnost se vyjádřit nápaditě. Pro výrobu se používaly netradiční materiály. Brože měly tvar motýlů s průsvitnými emaily, smalty nebo jemným filigránem. Dále se zde objevovaly jemné dívčí portréty doplněné květinami nebo plazící se hadi. V současné době jsou také žádané i obyčejné zlaté koliéry (zdobné náhrdelníky) s drobnými drahokamy a filigrány ve stylu geometrické secese.

Vůdčí osobností byl René Lalique, který šperky vyráběl podle Muchových návrhů. Mezi další výrazné šperkařské osobnosti této doby patří L. C. Tiffanny nebo francouzská firma Cartier.

Geometrická jednoduchost art deca

Art deco je ovlivněné kubismem, pro který je charakteristická geometrická jednoduchost. Kromě toho se do něj promítá také ruský konstruktivismus a italský futurismus. Pro šperky z tohoto období je typické použití nových technologií i materiálů, které odrážejí život mezi dvěma světovými válkami.

Art deco šperky se vyznačují abstraktními a geometrickými tvary, odvážnými barevnými kombinacemi a strohými brilianty se skvělým brusem. Obvykle se usazovaly do precizně zpracovaného bílého zlata či platiny. Klenoty byly ovlivněny i vlivem starého egyptského, mayského či afrického umění. Mezi nejoblíbenější patří prsteny s diamanty a dalšími drahými kameny.

34622

Obrázek: V jednoduchosti je krása. 

Nejpoužívanější materiály starožitných šperků

Staré šperky jsou nejčastěji vyrobeny ze stříbra nebo zlata. Jedná se o tradiční drahé kovy, které neztrácejí na své hodnotě.

Z drahých kamenů se používaly diamanty, český granát, perly, křišťál ale také sklo, onyx, rudý korál nebo nefrit. U šperků art deco nechybí safíry a smaragdy. Pro zdobení se nejčastěji používal email nebo smalt.

Pokud se chystáte pořídit v současnosti šperk, který se bude dědit z generace na generaci, sáhněte po bílém nebo žlutém zlatě a briliantech nebo jiných drahých kamenech. Zvolte nadčasový design, který odolá módním trendům a v budoucnu osloví i příští generace. Důležité je precizní ruční zpracování a mezinárodní certifikáty. Takovým šperkem se mohou stát náušniceprsteny, ale také náhrdelníky či brože.

Šperky s diamanty a jinými drahokamy představují stabilní komoditu, kterou nepostihují cenové propady, a naopak jejich cena v průběhu času roste. Jaké kameny se nejčastěji objevují v investičních špercích?

  • Diamanty,
  • modré safíry,
  • zelené smaragdy,
  • červené rubíny,
  • tyrkysové turmalíny,
  • tanzanity.

Aby si zlaté šperky dlouho uchovaly svoje vlastnosti, je potřeba o ně pravidelně a s opatrností pečovat.

Historie českého šperku

Mimořádné úrovně dosáhly české šperky v období Velké Moravy. Šperkařství mělo svůj osobitý ráz a nebylo závislé na vlivech z okolních států. Při vykopávkách byly nalezeny především zlaté, stříbrné a bronzové náušnice, gombíky, náhrdelníky a nákončí.

Náušnice měly hroznovité přívěsky nebo tvar půlměsíce. Šperky se zdobily především granulací, tepáním nebo filigránem. Mezi dochované šperky patří také ty ze skleněných perel, jantaru a kovových perel s přívěsky. Hlavní rozkvět českého zlatnictví spadá do časů císaře Karla IV., kdy vznikly korunovační klenoty. Počátkem 19. století na popularitě získaly šperky z českého granátu, který se stal známým po celém světě.

Pamatujte, že investice do šperků patří ke stabilním investicím, které časem získávají na hodnotě.